
Valgsmell for Macron – mister flertallet i nasjonalforsamlingen
Frankrikes president Emmanuel Macron står foran fem krevende år. Hans allianse mister flertallet, samtidig som Le Pens høyrepopulistiske parti går kraftig fram.
Politikk: Macrons allianse Ensemble ligger an til å vinne mellom 200–260 seter. Det trengs 289 seter for å få flertall i den franske nasjonalforsamlingen.
Ved forrige valg i 2017 fikk sentrum-høyre-alliansen Ensemble 389 seter, så årets resultat er en betydelig nedgang.
– Dette er langt fra det vi håpet på, sier Gabriel Attal, minister for offentlig regnskap i Macrons regjering, i en kommentar til prognosene.
– Vi har fått det beste resultatet, men det er en førsteplass som åpenbart er skuffende, sier justisminister Eric Dupond-Moretti.
Det kan også bety flere uker framover med politisk fastlåste situasjoner der presidenten nå skal forsøke å knytte bånd med andre partier.
Det mest trolige alternativet for Macron er en allianse med republikanerne, som er på vei til å vinne mellom 40 og 80 mandater.
– Vi vil jobbe med alle som ønsker å drive Frankrike framover, sier regjeringens talsperson Olivia Gregoire.
I år kan de ende opp med rundt 80 mandater og sitt beste valgresultat noensinne.
– Denne gruppen vil bli den desidert største i historien til vår politiske familie, sa Le Pen til jublende støttespillere i Henin-Beaumont, nord i Frankrike.
– En tsunami, sa nestleder i Nasjonal samling, Jordan Bardella, om resultatet.
Samtidig ser det ut til at den nye alliansen av flere venstreorienterte partier med navnet Nupes, med frontfigur Jean-Luc Mélenchon i spissen, får nest flest seter med 149–200.
– Resultatet viser mest av alt en valgsvikt for Macron, sa Mélenchon til sine støttespillere i Paris.
Første runde i parlamentsvalget i Frankrike ble holdt for en uke siden. Her ble Nupes og Ensemble omtrent like store.
Klokken 17 hadde 38 prosent av Frankrikes stemmeberettigede trosset hetebølgen og gjort sin borgerplikt. I forrige runde var tallet 39 prosent klokken 17.
Eksperter spådde i forkant av valget at valgdeltakelsen ville ende på under 50 prosent.
Samtlige 577 representanter i nasjonalforsamlingens underhus er på valg. De velges i enkeltmannskretser over hele landet.
I første runde pustet Mélenchon Le Pen i nakken, men han fikk ikke nok stemmer til å gå videre til andre runde. Der var det Le Pen og Macron som kjempet mot hverandre, og Macron gikk seirende ut med 58,5 prosent av stemmene.
Det skjedde etter en valgkamp preget av misnøye og uro. Blant valgløftene til Macron var blant annet å heve den franske pensjonsalderen fra 62 til 65 år, innføre skattekutt og en ny velferdsreform.
Men uten flertall i nasjonalforsamlingen, kan arbeidet med ambisiøse reformer vise seg å bli krevende.
Resultatet kan bety at Macron må vinne støtte fra sine høyreorienterte politiske motstandere, for eksempel republikanerne, hver gang han trenger gjennomslag for sine saker. Det kan gjøre det vanskelig for presidenten å få gjennomført sine politiske ambisjoner og valgløfter.
Høyrepopulistiske Marine Le Pen og hennes parti Nasjonal samling ligger an til å gjøre et byks i antallet seter i nasjonalforsamlingen, ifølge prognosene som kom da valglokalene stengte klokken 20. I valget for fem år siden vant Le Pens parti kun åtte mandater.
Valgdeltakelsen i valgets andre runde ser ut til å bli omtrent like laber som i den første. Analyser gjort på vegne av franske medier rett før valglokalene stengte anslår valgdeltakelsen til å ende på 46 prosent.
Valget til ny nasjonalforsamling er det andre valget i Frankrike på kort tid. I april ble det avholdt presidentvalg i to runder.