reklame for Utvik Autoservice
Menu
Valgansvarlig i Georgia, Brad Raffensperger, skal i løpet av kort tid godkjenne valgresultatet i delstaten etter at omtellingen er over. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

Valgresultatet i Georgia blir snart godkjent

Etter den siste håndtellingen av stemmene var det fredag klart for at valgresultatet i Georgia formelt godkjennes av valgansvarlig Brad Raffensperger.

Av NTB | 20.11.2020 20:53:03

Politikk: Ved en feil ble det tidligere på dagen opplyst at resultatet allerede var godkjent, men Georgias myndigheter sa senere at de helt sikkert ville innfri fristen klokka 17 (23 norsk tid) for å godkjenne resultatet formelt.

Raffensperger, som selv er republikaner, gjorde det fredag formiddag klart at en manuell opptelling viser at Joe Biden har vunnet delstatens 16 valgmenn, melder The New York Times.

Raffensperger, som har håndtert valget på korrekt vis, er blitt sterkt kritisert av andre topprepublikanere for å ha latt Biden vinne Georgia. Men han står ved at valget har gått riktig for seg.

– Jeg er av den overbevisning at tall ikke lyver. Jeg mener tallene vi legger fram i dag, er korrekte, sa han.

Godkjenningen er et hardt slag mot president Donald Trumps forsøk på å omstøte valgresultatet. Han og hans folk har forsøkt å blokkere den formelle godkjenningen i viktige stater i håp om å hindre at stater utpeker valgmenn som støtter Biden, i strid med valgresultatet.

Det er første gang siden 1992 at en demokrat vinner presidentvalget i den hittil svært republikanske sørstaten.

Nye, mer liberale generasjoner, tilflytting fra andre stater til storbyen Atlanta og en intens kampanje for å registrere velgere er bakgrunnen for Demokratenes framgang de siste årene.

Flere andre delstater skal innen 1. desember godkjenne sine resultater, noe som vil føre til at Biden formelt har vunnet 306 valgmenn, mot Trumps 232.

– Som andre republikanere er jeg skuffet over at vår kandidat ikke vant Georgias valgmenn, sa han videre i det som oppfattes som et innspill for å berolige Trump-tilhengerne, ifølge CNN.

Godkjenningen blir gitt etter at alle statens 5 millioner stemmer ble talt opp på nytt med hånd etter at Trumps folk krevde det. Omtellingen viser at Biden vant med over 12.000 flere stemmer enn Trump.

(©NTB)

Flere nyheter: