reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Polens president Andrzej Duda ble gjenvalgt i forrige måned. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Valgresultatet godkjent i Polen

Høyesterett i Polen har godkjent resultatet av presidentvalget i forrige måned, men bekrefter nærmere hundre tilfeller av feil og regelbrudd.

Av NTB | 03.08.2020 15:18:17

Politikk: Valget endte med at president Andrzej Duda ble gjenvalgt med knapp margin. Opposisjonen klaget til høyesterett og krevde at resultatet måtte kjennes ugyldig.

Et av de viktigste ankepunktene var at Duda ifølge opposisjonen ble favorisert av Polens statlig kringkasting.

Til sammen mottok høyesterett over 5.800 klager på valget. De dreide seg blant annet om stemmesedler som ikke kom fram i tide og problemer for polakker bosatt i utlandet.

Høyesterett opplyste mandag at den har akseptert 93 av klagene. Men disse uregelmessighetene skal ikke ha hatt så stor betydning at de påvirket det endelige valgresultatet.

Presidentvalget i Polen måtte utsettes på grunn av koronakrisen, og andre valgomgang ble holdt 12. juli. Da var det Warszawas ordfører Rafal Trzaskowski som var Dudas utfordrer.

Duda, som tilhører som tilhører det nasjonalkonservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), blir torsdag tatt i ed for en ny periode som president.

Polske borgere i Norge var blant dem som sendte inn klager. Mange av dem mottok stemmesedlene for sent, ifølge Aftenposten.

Også valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener dekning av valgkampen på statlig TV var partisk. Valgkampen og dekningen var preget av homofob, fremmedfiendtlig og antisemittisk retorikk, ifølge observatørene.

(©NTB)

Flere nyheter: