reklame for Sheiken Bowling
Menu
Giorgia Meloni ser ut til å bli Italias neste statsminister. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Valgprognose: Høyrekoalisjonen vinner i Italia

Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni ser ut til å vinne det italienske valget med mellom 41 og 45 prosent, ifølge målinger.

Av NTB | 25.09.2022 23:10:54

Politikk: Høyrepopulisten Meloni, som er partileder i Italias brødre, ser dermed ut til å bli landets neste statsminister.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg av partiene Ligaen og Fremad Italia.

Italias brødre har mellom 22 og 26 prosent av stemmene klokken 23, og ser derfor ut til å bli det største partiet i årets valg, viser meningsmålinger ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Meloni kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne, men også den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Meloni har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser i valgkampen, blant annet i en tale til støtte for det spanske ytre høyre-partiet Vox.

– De kommer til å si at vi er farlige, ekstremister, rasister, fascister, fornektere og homofober, tordnet Meloni, med referanse til holocaust-fornektere.

Hun avsluttet med slagordene «Ja til naturlige familier! Nei til LHBT-lobbyen! Ja til seksuell identitet! Nei til kjønnsideologi!». I ettertid har Meloni beklaget tonen hun brukte, men ikke budskapet.

Disse sakene har delvis splittet høyresiden. Meloni har uttrykt støtte til Ukraina og er imot at Italia skal låne penger for å hjelpe folk med strømregningen. Ligaen-leder Matteo Salvini har inntatt en mer prorussisk holdning, stilt spørsmål ved sanksjonene mot Russland og bedt om mer hjelp til kriserammede italienere.

Høyrepartiene har i tillegg vektlagt migrasjon, skattekutt og styrking av økonomien. Sentrum-venstre har imidlertid fremmet sosial rettferdighet, klima og internasjonalt samarbeid.

Den tidligere statsministeren Enrico Lettas parti, Det demokratiske parti (Partito Democratico, PD), ser ut til å få mellom 17 og 21 prosent av stemmene. Han leder den største opposisjonen med mindre venstrepartier og De grønne.

Meloni har alliert seg med ytre høyre-partiet Ligaen og partileder Matteo Salvini, som i likhet med Meloni vil slå hardt ned på ulovlig innvandring. Hun har også slått seg sammen med partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Valgkampen var preget av Russlands krig i Ukraina og energikrisen.

Flere nyheter: