Menu
Kroatias statsminister Andrej Plenkovic fra konservative HDZ avlegger stemmen sin ved valget søndag 5. juli. HDZ ligger an til å vinne valget, viser foreløpige valgdagsmålinger. Foto: AP / NTB scanpix

Valgdagsmåling: Kroatias konservative HDZ-parti blir det største partiet

Det konservative regjeringspartiet HDZ ligger an til å vinne et nytt valg i Kroatia, viser ferske valgdagsmålinger.

Av NTB | 05.07.2020 19:48:23

Politikk: Det var på forhånd varslet hard konkurranse mellom sittende statsminister Andrej Plenkovics konservative HDZ og den sosialdemokratiske koalisjonen Omstart.

HDZ ligger an til å få 62 av 151 representanter i landets nasjonalforsamling. Sosialdemokratene, som ledes av partiet SDP, ligger an til å få 43.

Nasjonalforsamlingen har 151 medlemmer, og det kreves et flertall på 76 for å danne regjering.

Valget finner sted samtidig som Kroatia er på vei mot sin verste økonomiske krise på flere tiår, som følge av koronapandemiens effekt på turistsektoren. Kroatias bruttonasjonalprodukt ventes å synke med inntil 10 prosent.

Valgdagsmålingen er en kjempesmell for den sosialdemokratiske koalisjonen. Det var på forhånd anslått at de ville gå av med en knapp valgseier. Omstart ledes av nykommeren Davor Bernadic, som tok over da partiets tidligere leder ble valgt til president i desember i fjor.

To mindre partier – Vi kan og Broen – ligger an til å få henholdsvis 8 og 9 plasser i nasjonalforsamlingen.

Da kroater gikk til valgurnene, måtte de ha på seg munnbind. De måtte også bli sprayet med desinfiserende middel ved ankomst.

Det nye nasjonalistiske partiet Fedrelandsbevegelsen forventes å sikre seg 16 representanter. Partiet er en mulig koalisjonspartner til HDZ, som sammen kan få flertall i landets nasjonalforsamling. Dette vil innebære en ytterligere høyrevridning i kroatisk politikk.

Da regjeringen utlyste valg i mai, håpet HDZ å tjene på en vellykket håndtering av pandemien. Da var det bare registrert 2.800 tilfeller og 100 dødsfall i et land med 4,2 millioner innbyggere. Den siste tiden har imidlertid smittetallene økt raskt.

(©NTB)

Flere nyheter: