Menu
Sittende president Andrzej Duda og kona Agata ga sine stemmer i et valglokale i Krakow. Foto: AP / NTB scanpix

Valgdagsmåling: Dødt løp i presidentvalget i Polen

Sittende president Andrzej Duda får 50,4 prosent av stemmene mens utfordreren Rafal Trzaskowski får 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling.

Av NTB | 12.07.2020 21:32:47

Politikk: Duda får 50,4 prosent av stemmene, mens utfordreren Rafal Trzaskowski ligger an til 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling fra Ipsos-instituttet.

Men resultatet er innenfor feilmarginen på pluss minus 2 prosent. Det er derfor foreløpig umulig å si hvem vinneren blir. Valgdeltakelsen er på nesten 69 prosent, så koronasmitte har ikke skremt velgerne.

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Det offisielle resultatet er først ventet tidligst mandag kveld, melder DPA.

Uansett hvem vinneren blir, viser valget at det polske folk er sterkt splittet i synet på hvordan samfunnet skal utvikles og hvilke verdier det skal bygge på. Den politiske avstanden mellom de to finalistene er stor.

Utfordreren Trzaskowski er på sin side en liberal EU-tilhenger som har signert en toleranseerklæring og støtter likekjønnet partnerskap i et konservativt land der katolisismen står sterkt og homofiles rettigheter svakt.

Han er i dag ordfører i Warszawa og tilhører det liberale opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO). Han har sittet i EU-parlamentet, og meldte seg sent på i presidentvalget.

– Det er en stor joker i dette valget, og det er utenlandsstemmene. Det bor flere millioner polakker utenlands. I første valgomgang stemte en halv million av dem. Disse stemmene kan bli tungen på vektskålen. Duda kan måtte spise i seg den tidlige feiringen av seieren, sier Ingvarsson til TT.

Den sittende presidenten har allerede erklært seg som vinner, selv om resultatet øyensynlig kan gå begge veier.

Den sittende presidenten tilhørte tidligere regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS). I tråd med polsk tradisjon meldte han seg ut av partiet da han ble president, men har fortsatt deres støtte og er politisk på linje med sine gamle partifeller.

Den svenske Polen-kjenneren Stefan Ingvarsson, som tidligere har vært kulturråd i Warszawa, mener at de mange utenlandsstemmene kan få avgjørende betydning.

Flere nyheter: