Menu
Folk står i kø for å stemme i Usbekistans hovedstad Tasjkent søndag. Foto: AP / NTB

Valg i Usbekistan – presidenten uten reelle utfordrere

Det er liten tvil om hvem som vinner søndagens presidentvalg i Usbekistan. Landets sittende president Sjavkat Mirzijojev har ingen reelle utfordrere.

Av NTB | 24.10.2021 11:07:23

Politikk: Mirzijojev har løsnet på grepet som hans mer autoritære forgjenger hadde, men han har gjort lite for å skape reelle politiske endringer, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 2016 ble han innsatt som president etter at president Islam Karimov døde. Karimov hadde da styrt landet i 27 år.

Under valgkampen har hans fire motkandidater gjort lite ut av seg, ifølge den politiske analytikeren Akhmed Rahmonov. De stilte ikke opp i TV-debattene, men sendte i stedet representanter som gjorde en dårlig figur.

Uavhengige kandidater har ikke fått lov til å stille.

Den eneste av motkandidatene som har vakt oppmerksomhet, er Alisjer Qodirov. Blant forslagene hans er at usbekere som jobber i utlandet, skal betale skatt til den usbekiske staten. Forslaget møtte stor motstand ettersom mange usbekere er avhengig av å få penger tilsendt fra slektninger i utlandet for å få livet til å gå rundt.

Ifølge FNs arbeidsorganisasjon (ILO) har usbekiske myndigheter hvert år tvangsrekruttert nesten to millioner mennesker til å jobbe med innhøstingen av bomull. I januar i år kom ILO med en rapport der det ble konkludert med at landet stort sett har greid å få slutt på barnearbeid og tvangsarbeid.

Usbekistan grenser til Afghanistan, og regner Kina og Russland som sine samarbeidspartnere.

– De andre kandidatene snakker om abstrakte ting som å styrke sosial sikkerhet, men de gir ingen detaljer. De har ikke et reelt program, og det har de ikke fordi de vet hvem som kommer til å vinne, sier Rahmonov til nyhetsbyrået AP.

Mirzijojev har de siste fem årene lansert det han har kalt «Nye Usbekistan». Det har fått slutt på flere tiår med tvangsarbeid, samtidig som det er åpnet for en viss pressefrihet. Det har også vært en kraftig økning i antall utenlandske turister.

(©NTB)

Flere nyheter: