Menu
New York-børsene fikk en pangstart mandag. Illustrasjonsfoto: Frank Franklin II / AP / NTB

Vaksine og valg ga Wall Street-opptur

Aksjekursene i New York gikk til værs da børsene åpnet etter oppløftende vaksinenyheter og en avklaring av valget i USA. Dow Jones-indeksen endte opp 3 prosent.

Av NTB | 09.11.2020 22:23:11

Politikk: Dow spratt opp over 5 prosent i åpningsminuttene, men en slik oppgang holdt ikke gjennom hele handledagen. Den bredere S&P-indeksen økte med 3,7 prosent fra start, men endte opp 1,2 prosent. Nasdaq hadde en sluttnotering på 1,5 prosent, tynget av fall hos Apple og Microsoft – selskaper som har blomstret under pandemien.

Også europeiske aksjekurser spratt opp etter at Pfizer og tyske BioNTech mandag meldte at koronavaksinen de utvikler, ser ut til å være 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner.

En vaksine er helt nødvendig for å kunne gjenreise økonomien etter koronakrisen

– Dette betyr mindre usikkerhet og mindre uro i forholdet til andre land og en reversering av enkelte av de håpløse vedtakene fra Trump-administrasjonen, sier senioranalytiker Naeem Aslam i Ava Trade.

Mange analytikere tror på mindre spenning i handelspolitikken under Biden. Og foreløpig ser investorene ut til å trekke på skuldrene av at Donald Trump ennå ikke har akseptert valgresultatet og truer med rettslige skritt.

I Tokyo fikk Nikkei-indeksen et oppsving på tampen av dagen og endte opp 2,1 prosent. Shanghais hovedindeks gikk opp 1,9 prosent, mens Kospi i Korea og Hang Seng i Hongkong økte med henholdsvis 1,3 og 1,2 prosent.

Samtidig kunne markedet trekke et lettelsens sukk etter at Joe Biden ble utropt som vinner av presidentvalget etter flere dager der utfallet ikke var avklart.

Også i Europa fikk børsen et løft da vaksinenyheten kom. I Oslo endte hovedindeksen opp 4,4 prosent. Hovedindeksene i Paris og Frankfurt noterte seg en økning på henholdsvis 7,2 og 4,8 prosent, mens FTSE 100 i London steg 4,7 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: