Menu
Fra januar til februar i år steg matvareprisene 4,5 prosent, viser nye tall fra SSB. Foto: Heiko Junge / NTB

Uvanlig sterk vekst i matvareprisene i januar

En uvanlig høy prisvekst på matvarer, samt stigende priser på drivstoff, bidro til at Konsumprisindeksen (KPI) steg med 1,1 prosent fra januar til februar.

Av NTB | 10.03.2022 08:40:12

Økonomi og næringsliv: Matvareprisene steg med 4,5 prosent fra januar til februar, noe som ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er en sjelden stor oppgang.

I tillegg steg prisene på drivstoff og smøremidler 5,7 prosent i samme periode. I februar var prisene i denne kategorien 21,2 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Når det gjelder prisen for elektrisitet inkludert nettleie, falt prisen med 5,5 prosent fra januar til februar – men er likevel langt høyere enn samme periode i fjor. Fra februar i fjor til februar i år steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 8,9 prosent.

KPI steg fra februar i fjor til februar i år 3,7 prosent, som er opp fra 3,2 prosent forrige måned.

Varegruppene som bidro mest til oppgangen var prisene på ost og osteprodukter, som økte 5,7 prosent.

Prisene på kaffe er opp 8,0 prosent, mens prisene på iskrem steg med 5,3 prosent i samme periode.

Det var imidlertid flere grupper som hadde høyere oppgang enn dette. Blant annet steg prisene for pasta og couscous med 17,3 prosent, og hermetisk frukt 18,2 prosent.

– Det høye prisnivået for denne gruppen kan sees i sammenheng med høyere oljepris som følge av uro i markedet, sier Kristiansen.

Drivstoffprisene i Norge består av en betydelig del avgifter, noe som demper den relative påvirkningen av endringer i innkjøpspris.

Prisene på bensin og diesel steg med henholdsvis 6,0 og 5,9 prosent fra januar til februar.

Strømprisene i februar var på det laveste nivået siden juli 2021

– NVE peker på lavere forbruk som følge av mildt vær, i tillegg til mye vind i nabolandene våre, for å forklare de lavere prisene i februar, sier Kristiansen.

Ser man på det siste året, fra februar i fjor til februar i år, steg derimot prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 8,9 prosent.

Uten støtteordningen og den midlertidige reduksjonen i elavgiften ville elektrisitet inkludert nettleie vist en prisoppgang på rundt 53 prosent i samme periode.

– Den store månedsoppgangen må sees i sammenheng med de årlige forhandlingene mellom leverandørene og kjedene, sier seksjonssjef i SSB Espen Kristiansen om at matvareprisene steg 4,5 prosent fra januar til februar.

Også prisveksten oppover var drivstoff og smøremidler er med på å trekke prisveksten oppover.

Også strømregningen merkes på folks lommebok, men prisene for elektrisitet inkludert nettleie falt med 5,5 prosent fra januar til februar.

(©NTB)

Flere nyheter: