Menu
Et satellittbilde av orkanen Agatha ved vestkysten av Mexico. Foto: NOAA / AP / NTB

Uvanlig kraftig orkan rammer Mexico

En uvanlig kraftig orkan har rammet sørvestkysten av Mexico. Orkanen Agatha er den første i årets orkansesong på Stillehavskysten.

Av NTB | 30.05.2022 23:30:55

Ulykker og naturkatastrofer: Agatha raste mandag innover strendene i delstaten Oaxaca. Både turister og fastboende i ferie- og fiskerlandsbyer som Puerto Escondido, Puerto Angel og Huatulco måtte søke dekning.

Øsende regnvær og piskende, hylende vind drev turister og lokalbefolkning inn bort fra strendene i den spredt befolkede regionen langs kysten, mens butikkeiere spikret finerplater på vinduene.

Myndighetene har tilfluktsrom med kapasitet til 26.000 mennesker, mens hoteller åpnet dørene for alle de rundt 5.000 turistene som trolig befinner seg i området.

Veien opp i fjellene til hovedstaden Oaxaca var sperret av et jordskred ved Pochutla, mens strendene lå tomme og forlatt.

Myndighetene advarte folk mot farlig stormflo og brenninger langs strendene og oversvømmelser og jordskred.

Orkanen svekket seg raskt da den traff de høye fjellene i Oaxaca, men mye regn er ventet over fjellene og helt til Mexicogolfen på den andre siden av landet.

Det er målt vedvarende vindstyrker på 46 meter per sekund, og orkanen befinner seg dermed i kategori 2. Aldri før er det registrert en så kraftig orkan inn til land i det østlige Stillehavet i mai, ifølge meteorologen Jeff Masters.

Orkanene blir vanligvis kraftigere senere på året når havvannet blir varmere. Agatha er den første orkanen øst i Stillehavet så langt i år.

Orkansesongen i Stillehavet varer fra 15. mai til 30. november, mens den starter 1. juni og også varer til 30. november på atlanterhavssiden.

(©NTB)

Flere nyheter: