Menu
Mange amerikanere er fortsatt imot koronavaksiner. En meningsmåling viser at vaksinemotstandere mener den nye smittebølgen skyldes reisende, mediene og Joe Biden. Her fra Florida som er blitt det nye episenteret for pandemien i USA. Foto: Marta Lavandier / AP / NTB

Uvaksinerte amerikanere skylder på utlendinger og medier

Uvaksinerte amerikanere skylder ikke på seg selv for den nye smittebølgen, men peker i stedet på reisende fra utlandet, mediene og president Joe Biden.

Av NTB | 04.08.2021 09:46:31

Politikk: En meningsmåling gjort av Ipsos viser at 37 prosent av de uvaksinerte skylder på reisende fra utlandet for den nye smittebølgen som herjer i USA. 27 prosent skylder på mediene, 23 prosent skylder på amerikanere som reiser utenlands, 21 prosent på Biden og bare 10 prosent på dem som er uvaksinert.

Blant amerikanere som har fått vaksinen, legger 79 prosent skylda på de uvaksinerte. 36 prosent skylder på tidligere president Donald Trump, 33 prosent på konservative medier, 30 prosent på utlendinger og 25 prosent skylder på amerikanere som reiser.

– Dette er i sin kjerne helt politisk. For de uvaksinerte styrkes bare et allerede eksisterende system av falske forestillinger, sier Cliff Young, direktør i Ipsos.

– Vi har å gjøre med en vegg av desinformasjon som skygger for fakta hos en sta og motvillig gruppe mennesker. Den eneste måten å nå fram på, er en hard linje og påbud, mener han.

21 prosent av de spurte gjorde det klart at de ikke vil ha vaksinen. Det gjelder først og fremst republikanere, folk med bare videregående skole og svarte amerikanere.

Målingen er gjort mens en ny smittebølge brer seg, drevet fram av deltavarianten og motstand mot vaksinering.

Antall koronatilfeller har økt med 142 prosent de siste to ukene, mens innleggelser på sykehus har økt med 83 prosent, ifølge The New York Times. I Florida, der situasjonen er verst, lå tirsdag 11.515 mennesker på sykehus med koronasmitte, noe som er ny rekord.

Noen politikere uttrykker frykt for at smitten kommer fra folk som krysser grensa i sør.

Texas-guvernør Greg Abbott ga nylig politiet ordre om å stanse biler med migranter på grunn av koronamistanke og sende dem tilbake til grensa.

999 mennesker ble spurt i målingen, og feilmarginen er på mellom 3 og 3,4 prosent. Det var mulig å klikke på flere svaralternativer.

(©NTB)

Flere nyheter: