Menu
Folk som er flomfaste i et hus, venter på hjelp i Cayey på Puerto Rico. Orkanen Fiona førte søndag med seg store skader og oversvømmelser. Foto: Stephanie Rojas / AP / NTB

Uvær har nådd Den dominikanske republikk

Uværet som nettopp har ført til ekstrem nedbør og styrtflom på Puerto Rico, nådde mandag Den dominikanske republikk.

Av NTB | 19.09.2022 12:30:53

Vær: Vindstyrken ble målt til drøyt 40 meter per sekund da orkanen traff kysten av Den dominikanske republikk ved Boca De Yuma natt til mandag lokal tid.

På Puerto Rico skal orkanen Fiona ha ført til de verste oversvømmelsene noensinne. Uværet har brakt med seg ekstreme nedbørsmengder som igjen har ført til oversvømmelser og jordras. I løpet av fem timer kom det 230–330 millimeter nedbør, opplyser meteorologer.

Søndag fosset brunt og leiraktig vann gjennom gatene, og både biler, førsteetasjer samt en flyplass ble fylt av gjørme.

Like før uværet traff, gikk strømmen på hele øya.

Puerto Ricos guvernør Pedro Pierluisi har kalt uværet for katastrofalt, og USAs orkansenter NHC mener at situasjonen fortsatt kan være livstruende som følge av flom og jordras.

En annen konsekvens er at nærmere 200.000 mennesker er uten rent drikkevann.

Det er bare fem år siden orkanen Maria førte til enorme ødeleggelser og tap av over 3.000 liv på Puerto Rico.

– Jeg tror alle puertoricanere som levde gjennom Maria, har posttraumatiske stress og tenker «Hva kommer til å skje, hvor lenge kommer det til å vare, og hva kan vi ende opp med å trenge?», sa Danny Hernández til nyhetsbyrået AP.

Det er ikke meldt om dødsfall på Puerto Rico, og orkanen var i kategori 1, noe som er det laveste nivået på orkanskalaen. Vindkastene var på opptil 38 meter per sekund.

USAs president Joe Biden erklærte unntakstilstand på øya søndag, noe som innebærer at føderale myndigheter skal hjelpe det amerikanske territoriet med å håndtere krisen.

(©NTB)

Flere nyheter: