reklame
Menu
Arkivbilde: Privat

Utsira-båten blir elektrifisert

Under et møte i Samferdselsutvalget i Rogaland Fylkeskommune i Haugesund i dag. Ble det flertall for å elektrifisert Utsira-båten.

Av Egil M Solberg | 23.09.2020 18:57:34

Samferdsel: Et flertall vedtok i dag at vi ønsker å få elektrifisert Utsira-båten.

– Venstre har lenge ønsket at denne ferja skal bli elektrisk. Utsirabåten er den ferja som slipper ut mest i Rogaland og den utgjør en stor andel av utslippene fra ferjer i Rogaland, uttaler leder av Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde.

Venstre mener at framtiden er utslippsfri og elektrisk.

Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre. FOTO: Joachim Steinbru

– Elektrifisering av Utsira-sambandet vil gi betydelige klimagassutslipp på omkring 5.444 tonn CO2 per år, opplyser han.

Venstre har på Stortinget de siste årene fått til en kraftig økning av midlene til Enova og vi har fått opprettet ordningen Klimasats.

Nå skal Enova bidra med millioner til ladeinfrastruktur, mens Klimasats og NOx-fondet bidrar med over 40 millioner kroner til ombygging av båten til elektrisk drift.

– Det er store utslipp både lokalt og globalt som følge av ferger på fossilt drivstoff. På veien mot lavutslippssamfunnet må transportsektoren bli tilnærmet utslippsfri. Da trenger vi kraftige tiltak også til sjøs. Derfor har Venstre i alle ferjesakene de siste årene foreslått mer miljøvennlige løsninger, sier Lunde.

Ombyggingen av MS Utsira til elektrisk drift vil gjøre at ferja også kan brukes i perioden 2025-2045.

Flere nyheter: