Menu
IOC-president Thomas Bach hevder at ordene «avlysning» og «utsettelse» ikke ble ytret under styremøtet onsdag. Foto: Jean-Christophe Bott, Keystone via AP / NTB scanpix

Utsettelse av Tokyo-OL «ikke nevnt» på IOC-styremøte

IOC-president Thomas Bach insisterer på at muligheten for at Tokyo-OL må utsettes eller avlyses overhodet ikke ble nevnt under onsdagens styremøte.

Av NTB | 04.03.2020 22:01:22

Sport: – Ingen av ordene «avlysning» eller «utsettelse» ble uttalt under møtet i dag, sa Bach.

– Jeg vil ikke bidra til å gi spekulasjonene næring. Vi står ved vår uttalelse fra i går. Vi er fullt forpliktet til å bidra til Tokyo-lekenes suksess.

Flere idrettsledere har uttalt at spredningen av koronaviruset utgjør en fare for lekene, som skal avvikles i tiden 24. juli til 9. august, og at de i verste fall kan bli avlyst eller eventuelt utsatt til slutten av året. Slutten av mai er antydet som en siste frist for en avgjørelse.

– Jeg vil ikke snakke om det. Dette er ikke på bordet og har ikke vært vurdert av oss i styret, insisterte Bach etter styremøtet i Lausanne.

Han sa imidlertid at en arbeidsgruppe er nedsatt for å vurdere spørsmål relatert til koronaviruset. Den har representanter fra IOC, Tokyo-arrangøren, lokale myndigheter i Tokyo, Japans regjering og Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi ser på alle spørsmål som måtte oppstå, men vi spekulerer ikke om mulig framtidig utvikling, understreket Bach.

– Det er en utfordring. Vi vil se etter en rettferdig løsning for utøvere som ikke får sjansen til å kvalifisere seg på grunn av koronaviruset, sa Bach.

– For eksempel kan vi øke kvotene for et begrenset antall utøvere dersom deres forbund mener at de ville greid å kvalifisere seg om de hadde fått stille i kvalifiseringsturneringer.

Det er også berammet 15 testarrangementer i Tokyo før lekene, og det er uklart om disse kan gjennomføres som planlagt.

Dessuten ble det bestemt at hvert land kan stille med to flaggbærere under åpningsseremonien, en kvinne og en mann.

Han medga at avlysningen av diverse OL-kvalifiseringsstevner skaper problemer.

IOC styret gjorde for øvrig vedtak for å fremme likestilling og kjønnsbalanse. Blant annet vil IOC kreve at alle nasjoner som deltar i Tokyo-lekene skal ha minst en deltaker av hvert kjønn.

(©NTB)

Flere nyheter: