Menu
Anniken Huitfeldt (Ap) besøker Kyiv mandag sammen med andre nordiske og baltiske utenriksministre. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet / NTB

Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøker Kyiv

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Hun kaller Russlands krigføring «kynisme uten sidestykke».

Av NTB | 28.11.2022 12:26:44

Krig og konflikter: – Å komme til Kyiv, en by som har levd med krig i snart ti måneder, er brutalt. Omfanget av og brutaliteten i Russlands angrepskrig mot Ukraina er overveldende, sier Huitfeldt i en pressemelding.

– Vår støtte til ukrainerne i deres rettmessige kamp for frihet står fast, skriver hun på Twitter fra den ukrainske hovedstaden, dit hun kom sammen med sine nordiske og baltiske kolleger.

– Vi ser for oss at Russlands angrep på Ukraina kommer til å ligge øverst på dagsordenen i det halvåret vi har formannskapet, og vi vil derfor ha en tett dialog med den ukrainske regjeringen.

– Ukraina har vist en stor evne til å opprettholde drift og reparere ødelagte anlegg, men de trenger støtte både til å sikre energiforsyning og løpende reparasjoner, sier Huitfeldt og legger til at støtte til kraftforsyningen har høy prioritet.

– Uten elektrisitet står folk her uten tilgang til helsetjenester og sykehus, påpeker hun.

– Russland har bevisst forsøkt å ødelegge sivil infrastruktur. Den inhumane strategien ser ut til å være at folk skal forhindres fra å ha tilgang til elektrisitet og varme inn mot vintersesongen. Det er et desperat forsøk på å fryse folk på flukt, sier Huitfeldt.

Hun ser likevel få tegn på at ukrainerne er i ferd med å miste motet og motstandsviljen.

– Snarere tvert imot. Det er sterkt å oppleve ukrainernes motstandskraft og vilje til å vinne krigen, koste hva det koste vil. Dette på tross av de enorme lidelsene og den påkjenningen en slik krig er.

– Vi er her sammen for å vise støtte og høre hva ukrainerne trenger for å holde strømnettet i drift, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström til nyhetsbyrået TT. Han sier det er viktig å komme til Kyiv med flere kolleger kort tid før Sverige overtar formannskapet i EU.

Norge signerte nylig en avtale om 2 milliarder kroner i støtte til ukrainske kjøp av gass. I tillegg kommer 1 milliard til å reparere strømforsyning og annen viktig infrastruktur.

I likhet med Huitfeldts forrige besøk for fem måneder siden, er målet også denne gangen å vise solidaritet med det ukrainske folket og støtte til landets forsvar mot Russlands angrep.