Menu
Statsminister Erna Solberg, Hilde Tonne, konsernsjef i Statnett og Tina Bru, Olje- og energiminister under åpningen av den første strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland i mai i fjor. Kabelen har nesten bare blitt brukt til eksport av norsk kraft. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Utenlandskablene brukes i all hovedsak til eksport av strøm

Kraftkablene til Europa brukes hovedsakelig til å eksportere kraft ut av Norge. Slik vil det forbli de neste 20 årene, ifølge NVE.

Av NTB | 17.02.2022 00:11:10

Økonomi og næringsliv: 97 prosent av kraftflyten gjennom den kabelen til Storbritannia er eksport. Også kablene til Nederland og Tyskland fungerer i størst grad som eksportkabler. Det samme vil være tilfelle de neste tiårene, ifølge en NVE-analyse, skriver Klassekampen.

Norge har i dag 17 utenlandskabler. De aller fleste går til våre nordiske naboland. Men de tre nyeste kablene, som kobler Norge til Nederland, Tyskland og Storbritannia, skaper konflikt.

Nordned, som åpnet i 2008 og går til Nederland, har hatt 86,7 prosent eksport, og 13,3 prosent import gjennom kabelens levetid.

Nordlink, åpnet i 2021, som går til Tyskland, har eksportert 79,3 prosent og importert 20,7 prosent.

North Sea Link, åpnet i 2021, som går til England, har eksportert 97,2 prosent og importert 2,8 prosent.

I rapporten «Langsiktig kraftmarkedsanalyse 2021–2040» gjør NVE anslag for hvordan kraftflyten vil være i de to nyeste kablene de neste tiårene. De spår at det blir noe mer import, men at kablene i hovedsak vil brukes til eksport også i 2040.

(©NTB)

Flere nyheter: