reklame for Utvik Autoservice
Menu
En mann døde etter å ha blitt angrepet av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag. Isbjørnen ble skutt og drept. Foto: Line Nagell Ylvisåker / NTB scanpix

Utenlandsk mann døde etter isbjørnangrep på Svalbard

En utenlandsk mann omkom etter å ha blitt angrepet av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag.

Av NTB | 28.08.2020 11:38:00

Natur og miljø: Isbjørnen ble skutt og drept. Mannen ble angrepet ved campingplassen utenfor Longyearbyen. Det er ikke kjent om mannen ble angrepet i teltet eller om han var ute av teltet sitt.

Mannen var en utenlandsk statsborger, og politiet har startet varslingen av mannens pårørende, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

– Dette er først og fremst en tragisk hendelse. Men det er også en sterk påminnelse om at vi befinner oss i isbjørnland og må ta forholdsreglene for å sikre oss, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl i en pressemelding.

Hun ønsker ikke å uttale seg nærmere om rutinene og isbjørnsikringen på campingplassen, og sier at det vil bli en del av etterforskningen.

Seks andre personer som skal ha vært til stede da angrepet skjedde, ble fraktet til sykehuset hvor de blir tatt hånd om av helsepersonell. Ingen av dem skal ha kommet fysisk til skade, men tas hånd om av et psykososialt team.

– Vi kjenner foreløpig ikke til om det er noen relasjon mellom dem som er fraktet til sykehuset og den avdøde, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen ved Sysselmannens kontor til NTB.

– Vi har hatt noen isbjørner gående rundt på den andre siden av fjorden de siste dagene, men vet ikke om det er en av dem som har angrepet, sier Carlsen.

Han sier at det generelt er anbefalt at folk på Svalbard har med våpen og bruker skremmeskudd utenfor bebodde strøk.

Siden 1971 har fem andre personer blitt drept av isbjørn på Svalbard. Sist det skjedde var i 2011 da en 17 år gammel britisk skoleelev mistet livet da en isbjørn angrep en teltleir med flere elever. Tre andre ble skadd før bjørnen ble skutt.

I juli for to år siden fikk et tysk besetningsmedlem på et cruiseskip moderate skader da han ble angrepet av en isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsbergen.

Etter angrepet rykket en politipatrulje ut til stedet og sikret området. Longyearbyen sykehus ble varslet. Mannen som ble angrepet av bjørnen, ble bekreftet omkommet av en lege fra sykehuset.

Etter å ha blitt skutt mot, gikk bjørnen mot parkeringsplassen på flyplassen i Longyearbyen hvor den ble funnet død. Bjørnen skal nå obduseres. De siste dagene har Sysselmannen advart befolkningen i Longyearbyen om to bjørner som har vært i nærområdet, men det er ikke klart om den som gikk til angrep, er en av dem.

Flere nyheter: