reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Olje- og energiminister Tina Bru (H) har gitt klarsignal til utbyggingsplanen for havvindprosjektet Hywind Tampen i Nordsjøen. Det blir verdens største anlegg for flytende havvind.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hywind Tampen er godkjent

Hywind Tampen-prosjektet, der en tredel av strømforsyningen til oljefeltene Snorre og Gullfaks skal komme gjennom havvind, er blitt godkjent.

Av NTB | 08.04.2020 16:17:50

Økonomi og næringsliv: Det er verdens største og Norges første anlegg for flytende havvind, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding. Planlagt installasjonsstart er våren 2022, med oppstart av strømleveranser senere samme år.

Snorre- og Gullfaksplattformene blir de første i verden som skal forsynes med kraft fra en flytende havvindpark. Det vil redusere CO2-utslippene fra feltene med rundt 200.000 tonn årlig. Det tilsvarer de årlige utslippene fra rundt 100.000 personbiler.

– Dette er et lite steg i det globale grønne skiftet – men det er et stort steg for norsk havvindsindustri og flytende havvind. Hywind Tampen kan bli starten på et nytt eventyr for norsk industri, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

-Det er gledelig at både ESA og myndighetene har godkjent prosjektet. Vi er inne i svært krevende tider med omstillinger som skal ivareta og utvikle verdiene på norsk sokkel, samtidig som vi skal redusere klimaavtrykket fra våre operasjoner, sier Arne Sigve Nylund, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon på norsk sokkel.

– Både at tillatelsen kommer, men også at Equinor legger opp til at prosjektet skal gå videre som planlagt, trass i den pågående koronakrisen, sier Jon Evang, fagansvarlig for energi i miljøstiftelsen ZERO.

Han peker på at havvind er en grønn forretningsmulighet for Norge, som kan bygge på den eksisterende kompetansen i oljebransjen og leverandørindustrien.

– Med Tampen har vi fortsatt mulighet til å utnytte konkurransefortrinnet vi har innenfor flytende havvindteknologi, sier Evang.

– Utslippene fra produksjonen av olje- og gass står for rundt 2 prosent av totalutslippene. Resten kommer ved forbrenning. Når en nå planlegger å gjennomføre en ekstremt dyr elektrifisering av sokkelen, vil den gassen som brukes til strømproduksjon ute på feltene, eksporteres ut og havne på noen andres utslippsregnskap. Sånn sett bidrar kortsiktige norske utslippskutt til å fortsatt binde verden til langsiktige utslipp fra forbrenning av fossile ressurser. Da glipper Parismålene, sier Ask Ibsen Lindal, energipolitisk talsperson i MDG.

Investeringen i Hywind Tampen vil være i underkant av 5 milliarder norske kroner. Norske myndigheter har gjennom Enova gitt tilsagn om støtte på inntil 2,3 milliarder kroner. I tillegg har Næringslivets NOx-fond besluttet å støtte prosjektet med opptil 566 millioner kroner.

Miljøstiftelsen Zero mener dette er en god nyhet som kommer til riktig tid.

Miljøpartiet De Grønne er imidlertid mer lunken til prosjektet. De mener at det er et flott teknologiutviklingsprosjekt, men at det bidrar til å legitimere og grønnvaske norsk olje- og gass – på skattebetalernes regning.

Flere nyheter: