Menu
Foto: Marit Hommedal / NTB

– Utbruddet kan nærme seg slutten

- Utbruddet med mutert covid-19 kan nærme seg slutten. Det sa kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen i Haugesund kommune etter en pressekonferanse i formiddag.

Av Egil M Solberg | 06.04.2021 13:02:12

Koronapandemi: Etter et møte mellom kommunene på Haugalandet, Statsforvalteren og Folkehelseinstituttet, ble det avholdt pressekonferanse på rådhuset i Haugesund.

Her var det optimisme å spore både i forhold til smittenedgang og fortgang i vaksineringen.

Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen åpnet med å redegjøre for tallmateriale i smittesituasjonen.

– Vi har ikke hatt et lavere smittetrykk siden 10. mars, sa Thorbjørnsen.

Han opplyste også at de aller fleste nye smittetilfellene nå dreide seg om nærkontakter og at disse således ikke var uventet.

– I Karmøy var det ni nye smittede det siste døgnet og her var det noen med ukjent smitte, så dette utbruddet er ikke over før alle kommunene har kontroll, påpekte han.

Antallet som blir testet har også gått kraftig ned. I påskeuken er det 780 personer som har latt seg teste, mot nesten 2.000 uken før og opp mot 4.000 da utbruddet sto på som verst.

Skoler og barnehager på rødt nivå

Det ble under pressekonferansen også opplyst om at kommunene på haugalandet som har holdt stengt, vil forsøke å få åpnet igjen på rødt nivå fra i morgen, onsdag.

– Det er noen skoler som trenger mer tid enn andre for å rigge om til rødt nivå, la kommunedirektøren til.

Nasjonalt nivå fra neste mandag

Haugalandet har fortsatt et høyere nivå på smitteverntiltakene enn den nasjonale smitteveilederen.

De stramme restriksjonene med rødt nivå i dag, gjelder frem til og med 11. april.

– Dersom smittetallene ikke øker igjen, vil vi fra neste mandag fortsett på nasjonalt nivå. Det vil si at vi går over på gult nivå. Dette er en veileder som foreløpig gjelder frem til 18. april, forklarer Thorbjørnsen.

Kraftig økning i antallet vaksinedoser

Før påske kom det over 1.000 nye vaksinedoser til Haugesund og i morgen mottar kommunen over 2.000 doser.

– Vi kom i gang med vaksineringen i gruppe 4 litt raskere enn vi hadde ventet og antallet vaksinedoser er ventet å øke på de neste ukene, sa ordfører Arne Christian Mohn.

Gruppe 4 er de i alder 65 – 74 år og personer mellom 18 og 64 år, med underliggende sykdom eller / tilstander med høy risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Hør pressekonferansen fra vår podcast

Flere nyheter: