Menu
Landminer, bombefeller, ueksplodert ammunisjon og andre sprengladninger krever daglig liv i Syria. Arbeidet med å finne og uskadeliggjøre dem er krevende og synes uendelig etter elleve år med krig. Dette bilder er fra den tidligere opprørskontrollerte bydelen Salaheddine i Aleppo og ble tatt i 2017. Foto: AP / NTB

Usynlige våpen sprer fortsatt død i Syria

De verste kamphandlingene er over i Syria, men krigen krever fortsatt ofre. Skjult i bakken ligger landminer som kommer til å drepe i flere tiår framover.

Av NTB | 11.07.2022 10:13:48

Politikk: Landminer og andre sprengladninger har siden 2015 drept eller såret 15.000 mennesker i Syria, ifølge tall fra FN. Det tilsvarer i gjennomsnitt fem hver eneste dag.

– Dette er et enormt tall, sier Habibulhaq Javed, som leder FNs mineryddingsprogram (UNMAS) i Syria.

– Syria har for tiden det største antallet ofre for miner og sprengladninger noe sted i verden, sier han.

Den elleve år lange krigen i Syria anslås å ha krevd nesten 500.000 liv, og over 10 millioner mennesker lever i dag i områder av Syria der de risikerer å tråkke på en mine eller blir sprengt i lufta av en granat, bombe eller annen sprengladning skjult i bakken eller i ruinene av bygninger.

– Miner har lang levetid, sier en offiser i det syriske forsvaret som av sikkerhetsgrunner ber om å få være anonym.

– Det var en gledens dag som endte opp som en tragedie, forteller Oqab, som selv slapp nesten uskadd fra det.

– Siden den gangen har jeg hatet å gå utendørs. Folk lever i frykt for dette usynlige drapsvåpenet som kan være over alt, sier han.

FN har også startet minerydding, blant annet i Daraya-området utenfor Damaskus og i den store palestinske flyktningleiren Yarmouk som lenge ble kontrollert av islamistiske opprørere.

Der ble det funnet bombefeller og andre sprengladninger i 200 av de 6.000 husene som ble gjennomsøkt.

Boushis bror oppdaget landminen som lå skjult i veien, men traff en annen da han forsøkte å manøvrere bilen rundt den. Både han og Boushis bror ble drept, og for datteren hennes ble opplevelsen så traumatisk at hun ikke har snakket siden.

– Minen rev oss i stykker, sier Boushi.

41 år gamle Abdulaziz al-Oqab mistet nesten hele familien da de for første gang på lenge skulle på en liten utflukt i februar 2019. Pickupen de satt bakpå kjørte på en landmine og kona hans, to sønner, fire søsken, en onkel og 13 andre familiemedlemmer ble drept.

Det syriske forsvaret rydder daglig miner, sprengladninger og ueksplodert ammunisjon i de regjeringskontrollerte områdene, mens De hvite hjelmene rygger i den gjenværende opprørskontrollerte delen nord i landet.

Zakia al-Boushi og åtte familiemedlemmer skulle lete etter hvite trøfler i Aleppo-provinsen den dagen i 2017 da alt ble forandret. De verdifulle trøflene som vokser i sanden om vinteren skulle gi familien en kjærkomne inntekt, men slik gikk det ikke. Bare tre av dem kom tilbake i live.

(©NTB)

Flere nyheter: