Menu
August måned kan ofte by på en del ustabilt vær. De neste dagene kan det bli vekselvis regn og sol flere steder i landet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ustabilt vær i vente over hele landet

Sensommeren byr ofte på skiftende vær, med en blanding av byger og sol. De neste dagene vil preges av slikt skiftende vær over hele landet.

Av NTB | 17.08.2022 13:10:39

Vær: – Det er vanskelig å trekke de store linjene framover nå når været skifter såpass fort. Det er kanskje litt typisk vær for overgangsmåneden august, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Østlandet har de siste dagene vært preget av styrtregn og tordenvær. Tirsdag bøttet det periodevis ned, noe som blant annet førte til at Oslo-trikkene ble stående i morgenrushet på grunn av de store vannmengdene.

På målestasjonen i Hakadal ble det satt nye rekord med 70,6 millimeter i løpet av ett døgn, noe som tilsvarer sju tilitersbøtter med vann per kvadratmeter. Mest nedbør i løpet av ett døgn ble registrert i Drangedal i Telemark med 86,9 millimeter.

– Det ble relativt vått mange steder, og mange hadde nok sin første tordenopplevelse i sommer, sier Moxnes.

Fredag vil imidlertid kunne by på kraftig nedbør enkelte steder, men det er ikke lett å anslå hvor det vil treffe, forklarer Moxnes.

– Foreløpig ser det ut til å gå inn i Hedmark og Østfold-traktene, men det kan også forsvinne inn i Sverige. Det blir nok antakelig en del torden og styrtregn dersom det kommer inn i våre områder, sier Moxnes.

Lørdag vil det trolig bli oppholdsvær på Østlandet med temperaturer rundt 20 grader, mens det kan bli en og annen spredt byge på søndag. Værutsiktene er nokså like på Sørlandet, men der kan det trolig komme litt mer nedbør enn på Østlandet.

– Det blir nok litt grått og perioder med regn gjennom helgen. Det kan bli gløtt av sol på lørdag. Men ellers vil det nok ikke bli noe varme fra sola, så temperaturene vil for eksempel i Bergen ligge på rundt 12–13 grader søndag.

I Midt-Norge vil fredagen kunne by på litt morgentåke, med enkelte regnbyger utover kvelden. Det vil bli relativt varmt, rundt 25 grader de varmeste stedene, og det vil derfor kunne komme tordenvær.

– Så synker temperaturene nesten 10 grader inn mot lørdagen, og det går mot veldig skiftende værtype, sier Moxnes.

– Fredagen kan det fort bli 25 grader enkelte steder i Troms og Finnmark, og kanskje også ned mot Nordland, sier meteorologen.

Temperaturene vil holde seg greie gjennom helgen, men det blir nok ikke knallvær selv om det er varmt. Regnbygene i sør vil trolig trekke nordover, og helgen vil preges av en del spredte byger flere steder i nord. Fra mandag vil det bli kjøligere i Nord-Norge

Styrtregnet ser imidlertid ut til å være over for denne gang, og det er ventet en roligere værtype på Østlandet.

Etter flere fine dager på rad i vest vil det kunne bli en del nedbør på Vestlandet fra fredag.

Det har vært varmt i Nord-Norge de siste dagene, og selv om temperaturene vil falle litt de neste dagene, blir det varmere igjen inn mot helgen.

(©NTB)

Flere nyheter: