Menu
Kombinertlandslaget for 2022/23-sesongen. Bak fra venstre: Thomas Kjelbotn, Jan Schmid, Jens Lurås Oftebro, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Tom Hilde og Ivar Stuan. Foran fra venstre: Ida Marie Hagen, Mari Leinan Lund, Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Gyda Westvold Hansen og Marte Leinan Lund. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Usikker OL-framtid for kombinertsporten: – Et oransje flagg

Kombinertkvinnene fikk OL-nei fra IOC fredag. Samtidig ble det sendt en pekefinger i retning herrene om de skal få være med i lekene i 2030.

Av NTB | 25.06.2022 10:01:16

Sport: – Det ble rødt flagg for jentene og grønt flagg for gutta når det gjelder 2026-OL, men det er samtidig oransje flagg når vi kommer til 2030 for vår gren, sier leder av kombinertkomiteen Edvar Fossheim i Norges Skiforbund i en pressemelding.

IOC-medlem Karl Stoss argumenterte fredag med at deltakelsen må bli bedre og interessen større. Han opplyste at IOC vil diskutere med Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) de neste månedene for å finne løsninger.

Det støtter Fossheim.

– Vi må øke sportens utbredelse, spesielt utenfor Europa og særlig på kvinnesiden. Japan og USA er fortsatt en del av kombinertsporten, men vi ser at det har dalt spesielt i USA de siste årene. Vi må alle jobbe sammen for å øke kombinertsportens utbredelse i den internasjonale skiverdenen, sier han.

Det eneste alternativitet vi har er å fortsatt jobbe målbevisst for å utvikle kombinert både nasjonalt og særlig internasjonalt, slik at flere nasjoner deltar og helst også vinner medaljer, sier Fossheim videre.

Avtroppende skipresident og Fis-styremedlem Erik Røste mener IOCs avgjørelse er feil vei å gå.

– Et av IOC sitt uttalte mål er at det skal bli kjønnsbalanse i alle idretter. Dette er definitivt ikke et skritt i riktig retning. I FIS har vi vært svært tydelige på at kombinert for kvinner må inn på OL programmet i 2026. Etter en vellykket introduksjon i VM i Oberstdorf i 2021, to øvelser i neste års VM i Planica og tre øvelser under VM i Trondheim i 2025, er dette skuffende, sier han.

– Vi vil selvfølgelig diskutere dette på neste styremøte i FIS, legger han til.

(©NTB)