Menu
Det var store svingninger på New York-børsen i uka som gikk. Foto: AP / NTB scanpix

USAs sentralbank kutter renta til ned mot null

USAs sentralbank har vedtatt et ekstraordinært kutt i styringsrenta til intervallet 0 til 0,25 prosent for å møte den økonomiske effekten av koronapandemien.

Av NTB | 15.03.2020 23:01:38

Økonomi og næringsliv: Sentralbanken Federal Reserve kunngjorde søndag også at de vil lempe på reguleringene av banker for å oppmuntre til økt utlån og få fart på økonomien.

Banken varsler også kjøp av obligasjoner og andre offentlig garanterte papirer til en verdi av over 7.000 milliarder kroner.

Slike kvantitative lettelser, som i finansverdenen omtales som pengetrykking, er et forsøk på å løfte inflasjonen og bidra til at bedrifter og forbrukere får lettere tilgang på billige lån.

Banken understreker viktigheten av å holde arbeidsledigheten lav og sikre prisstabilitet og varsler at styringsrenta vil bli holdt lav til amerikansk økonomi igjen er på vei opp.

– Jeg vil få gratulere sentralbanken. Dette er fenomenale nyheter, sa han.

– Jeg er svært glad, dette hadde jeg ikke ventet, og jeg liker å bli overrasket, la Trump til.

Federal Reserves beskjed er et aggressivt budskap til markedet, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB.

– Det var forventninger til rentesenking og obligasjonskjøp, men ikke i dette omfanget, sier han til TT.

– Koronaviruset vil tynge den økonomiske aktiviteten den nærmeste tiden og utgjøre en risiko for de økonomiske utsiktene, heter det i en kunngjøring fra sentralbanken.

President Donald Trump, som har vært en flittig kritiker av sentralbanken, gledet seg søndag stort over rentekuttet.

Den siste uka var dramatisk på de amerikanske børsene, selv om den industritunge Dow Jones-indeksen steg med hele 9,4 prosent fredag. Ved ukeslutt lå indeksen likevel 10,4 prosent under åpningen mandag og på samme nivå som for ett år tidligere.

Flere nyheter: