reklame for Sheiken Bowling
Menu
USAs sentralbanksjef Jerome Powell varsler fortsatt kamp mot inflasjonen i USA. Onsdag holdt han pressekonferanse etter nok en renteheving, den sjuende og siste i år. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

USAs sentralbank hever renta med 0,5 prosentpoeng

USAs sentralbank hevet som ventet renta med 0,5 prosentpoeng onsdag. Sentralbanken senker også sitt anslag for utviklingen i 2023, men regner ikke med resesjon.

Av NTB | 14.12.2022 20:06:38

Økonomi og næringsliv: Styringsrenta er hevet seks ganger tidligere i år, fire av dem såkalte trippelhevinger på 0,75 prosent. Dermed innebærer rentehevingen onsdag at tempoet i rentehevingene nå er senket.

– Vår vurdering er at vi ikke har en restriktiv nok pengepolitikk ennå, sa sentralbanksjef Jerome Powell på en pressekonferanse etter rentebeslutningen, skriver New York Times.

Etter hevingen ligger styringsrenta i USA i intervallet 4,25 til 4,5 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2007. Ved utgangen av 2023 antyder banken at rentenivået kan være på 5 til 5,25 prosent.

Det er et noe høyere nivå enn enkelte økonomer har regnet med. Mange hadde ventet at tilstrammingen ville være over etter nok en økning på 0,5 prosentpoeng. Sentralbanken Federal Reserve ser imidlertid for seg en renteøkning neste år på totalt 0,75 prosentpoeng.

Nyheten om novembertallene ble tatt godt imot i markedet, og Powell kalte dem «kjærkomne» onsdag. Federal Reserve varsler likevel at kampen mot inflasjonen fortsetter.

– Det trengs betydelig mer bevis før vi kan være sikre på at inflasjonen vil fortsette å gå nedover, sa Powell på en pressekonferanse etter rentebeslutningen.

Sentralbanken regner med 0,5 prosents økonomisk vekst i USA neste år. Det er rundt halvparten av det som ble antydet i beregningene i september. Det betyr at landet så vidt unngår resesjon.

Det ventes også at arbeidsledigheten vil stige til 4,6 prosent ved utgangen av 2023, opp fra 3,7 prosent i dag.

Det tar tid før rentehevingenes effekt blir synlig i økonomien, men et positivt tegn er at prisveksten avtok i november. Tall som ble offentliggjort tirsdag viser en årsinflasjon på 7,1 prosent, lavere enn det analytikerne hadde regnet med. I kategorier som bruktbiler, møbler og leketøy ble det registrert prisfall.

Inflasjonen i USA nådde toppen i juni, da var årsveksten på 9,1 prosent.

Flere nyheter: