Menu
USAs justisminister Merrick Garland og Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova møttes tirsdag i Krakovets, helt vest i Ukraina på grensa til Polen. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

USAs justisminister i Ukraina – vil hjelpe til med å straffeforfølge krigsforbrytere

Da USAs justisminister Merrick Garland besøkte Ukraina, lovet han å hjelpe Kyiv med å straffeforfølge krigsforbrytelser begått under Russlands invasjon.

Av NTB | 21.06.2022 18:46:22

Økonomi og næringsliv: Garland møtte Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova i Krakovets på den polsk-ukrainske grensa tirsdag.

– Jeg er her for å uttrykke USAs fulle støtte til det ukrainske folk som står midt oppe i en uprovosert og urettmessig russisk invasjon, sa Garland.

Han kunngjorde opprettelsen av et eget team som skal stille krigsforbrytere til ansvar. Det skal ledes av Eli Rosenbaum, som har jobbet i justisdepartementet i 36 år. Rosenbaum ledet i sin tid USAs innsats med å identifisere og deportere nazistiske krigsforbrytere.

– Amerika – og verden – har sett de mange grufulle bildene og lest de hjerteskjærende beretningene om brutalitet og død som er resultater av Russlands urettmessige invasjon av Ukraina, sier Garland.

– Det finnes ikke noe gjemmested for krigsforbrytere. USAs justisdepartement vil benytte enhver arena for å stille til ansvar dem som begår krigsforbrytelser og andre overgrep i Ukraina, tilføyer justisministeren.

Venediktova takket Garland for hans støtte.

– Vi forstår alle at vi har enorme fiender, sa hun.

Garland stakk innom Ukraina på vei til et møte med EUs justis- og innenriksministermøte i Paris denne uka.

Nesten fire måneder etter at Russland invaderte nabolandet, sier ukrainske myndigheter at de har identifisert flere tusen tilfeller av mistenkte krigsforbrytelser.