Menu
USAs fotballkvinner nådde ikke fram med et lønnskrav mot eget forbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

USAs fotballstjerner tapte i retten

Det amerikanske landslaget i kvinnefotball fikk avvist et lønnskrav i en føderal domstol i USA fredag.

Av NTB | 02.05.2020 08:17:30

Sport: Spillerne valgte å saksøke sitt eget forbund for vel et år siden. De mente å ha krav på 615 millioner kroner og pekte på manglende likelønnsprinsipper.

Dommeren var ikke på samme linje.

USAs kvinnelag har vært verdensledende lenge og vant VM i fjor. De har også vunnet tre av de fire siste OL-sluttspillene.

– Vi er sjokkert og skuffet, sa en talsperson for spillerne da kjennelsen ble offentliggjort.

Noen andre mindre punkter i kravet er ikke ferdigbehandlet. Dette vil skje til sommeren. Spillerne har også bestemt seg for å anke avgjørelsen rundt lønnskravet.

Søksmålet mot USAs fotballforbund ble levert på kvinnedagen 8. mars i fjor. Spillerne saksøkte forbundet med påstand om institusjonell kjønnsdiskriminering blant annet gjennom ulik lønn for spillernes på landslagene for menn og kvinner.

Erstatningskravet er kommet fram gjennom beregninger utført av et konsulentfirma på vegne av spillerne som står bak søksmålet.

Ifølge Megan Rapinoe, som i fjor ble kåret til årets spiller i verden, hevdet en av forbundets representanter i de forrige lønnsforhandlingene at «markedsrealitetene er slik at kvinnene ikke fortjener samme lønn som mennene».

Dette sa Rapinoe et par måneder før rettssaken startet.

– Vi kommer aldri til å slutte og kjempe for likestilling, tvitret hun etter nederlaget i rettssalen.

(©NTB)

Flere nyheter: