Menu
USAs forsvarssjef Mark Milley motsier utenriksminister Pompeo og sier at bevisene tyder på at koronaviruset ikke er menneskeskapt. Foto: EPA / National Institutes of Health / NTB scanpix

USAs forsvarssjef: – Ser ut til at koronaviruset ikke var menneskeskapt

USAs forsvarssjef Mark Milley sier at det fortsatt er uvisst hvor koronaviruset stammer fra, men at etterforskningen tyder på at det ikke var menneskeskapt.

Av NTB | 06.05.2020 07:02:34

Politikk: – Kom det fra en viruslab i Wuhan, oppsto det på et våtmarked i Wuhan eller oppsto det et annet sted? Svaret på det er at vi ikke vet, sa Milley på en pressekonferanse tirsdag, sitert av CNN.

Ifølge forsvarssjefen viser mesteparten av bevisene at viruset oppsto naturlig, og at det ikke var menneskeskapt.

Han påpeker at det så langt ikke er noen «avgjørende bevis» i saken, men at det helhetlige bevisbildet tyder på at «det sannsynligvis ikke var med vilje».

Milley tilføyer at saken fortsatt etterforskes.

Han sa ikke noe om hva slags bevis det er snakk om. USA har heller ikke lagt fram noe bevis for WHO.

Pompeo rettet i intervjuet skarp kritikk mot Kina, men ville ikke svare på om han trodde koronaviruset var blitt spredt med vilje.

Også president Donald Trump har påstått at viruset kommer fra et laboratorium i Wuhan.

– Etterretningssamfunnet slutter seg til den brede vitenskapelige enigheten om at covid-19-viruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert, het det i en kunngjøring.

Det aktuelle laboratoriet, Wuhan Institute of Virology, er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har blant annet drevet forskning på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker.

Kinesiske myndigheter har avvist alle påstander om at virusutbruddet hadde sitt utspring her.

Uttalelsene fra forsvarssjefen står i sterk kontrast til det utenriksminister Mike Pompeo sa i slutten av forrige uke. Under et TV-intervju lørdag hevdet han at det finnes «enorme bevis» for at koronaviruset kommer fra et kinesisk laboratorium.

Amerikansk etterretning konkluderte forrige uke med at viruset ikke er menneskeskapt.

(©NTB)

Flere nyheter: