Menu
En amerikansk marineinfanterist bærer sandsekker for å forsterke stillingene rundt USAs ambassade i Bagdad. Bildet er tatt lørdag. Foto: Kyle C. Talbot / AP / NTB scanpix

USAs forsvarssjef: Brev om tilbaketrekking fra Irak sendt ved en feil

USAs forsvarsminister Mark Esper tilbakeviser meldingen om at den amerikanske styrken i Irak forbereder seg på å reise.

Av NTB | 06.01.2020 22:54:56

Politikk: – Det har ikke blitt tatt noen som helst slags beslutning om å forlate Irak. Punktum, uttalte Esper mandag ettermiddag.

Uttalelsen kom kort tid etter at det franske nyhetsbyrået AFP hadde fått tilgang til en kopi av et brev fra lederen for den amerikanske styrken i Irak, brigader William Seely, til lederen for den irakiske felleskommandoen.

– Dette brevet er i uoverensstemmelse med vårt nåværende ståsted, sa Esper mandag ettermiddag.

Espers uttalelse ble etterpå bekreftet av forsvarssjef Mark Milley. Han sa at brevet er ekte og at det var blitt sendt ved en feiltakelse.

– Det var en feil begått av McKenzie, sa Milley til journalister i Washington, med henvisning til USAs øverstkommanderende i Midtøsten, Frank McKenzie.

– Det burde ikke ha blitt sendt, sa Milley.

– Styrken vil omplasseres i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede videre forflytning, heter det i brevet.

Flere hundre amerikanske soldater blir flyttet ut av den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad og fraktet til andre steder i Irak, som Taji-basen, og til Kuwait. Dette gjøres for å «tynne ut» styrkene i Bagdad, opplyser en koalisjonskilde til Haynes.

– Vi flytter noen mennesker ut av Bagdad av hensyn til beskyttelse av styrken. Vi forlater ikke Irak, eller Bagdad for den saks skyld, sier kilden hennes.

USA har rundt 5.200 soldater i Irak.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

Før Espers uttalelse hadde en amerikansk forsvarstjenestemann og en irakisk forsvarskilde begge bekreftet overfor AFP at brevet var ekte og at det var blitt overlevert.

Sky News’ utenrikspolitiske redaktør Deborah Haynes har publisert en kopi av brevet på Twitter.

Nasjonalforsamlingen i Irak vedtok i helgen en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

(©NTB)

Flere nyheter: