Menu
USAs forsvarsminister Lloyd Austin deltok lørdag på et arrangement med Indias forsvarsminister Rajnath Sing i Indias hovedstad New Delhi. Søndag hadde Austin reist til Kabul i Afghanistan, ifølge afghanske myndighetspersoner. Foto: Manish Swarup / AP / NTB

USAs forsvarsminister på besøk til Afghanistan

USAs forsvarsminister Lloyd Austin ankom søndag Afghanistan. Besøket skjer mens det er stor usikkerhet rundt USAs videre militære tilstedeværelse i landet.

Av NTB | 21.03.2021 15:08:57

Krig og konflikter: Afghanske myndighetskilder opplyste om besøket til nyhetsbyrået DPA. Det er også meldt av den statlige kringkasteren Radio and Television Afghanistan.

Besøket skjer samtidig som USA forsøker å få fart på fredsprosessen i det krigsherjede landet, der USA nå har rundt 2.500 soldater.

USAs forrige president Donald Trump har tidligere inngått en fredsavtale med Taliban der han lovet å trekke USA helt ut av Afghanistan innen 1. mai.

– Det er en sak for sjefen min, sa Austin til journalister etter møtet, med henvisning til USAs president Joe Biden.

– Det er en avgjørelse president Biden på et tidspunkt skal ta, med bakgrunn i hvordan han ønsker å håndtere dette framover, føyet Austin til.

USAs president Joe Biden sa i forrige uke at det blir vanskelig å overholde avtalen om full uttrekning innen 1. mai. Også afghanske myndigheter er skeptiske til uttrekningen, som mange mener kan føre til mer vold og ustabilitet.

Samtidig er det lite fremdrift i den USA-ledede fredsforhandlingsprosessen mellom afghanske myndighetene og Taliban i Qatar. Afghanistan har også blitt rammet av flere angrep, attentat og voldelige sammenstøt den siste tiden.

Parallelle fredsforhandlinger åpnet torsdag i Moskva, da Russland samlet representanter for Afghanistans regjering, Taliban og internasjonale observatører for å blåse liv i fredsprosessen.

Men hvorvidt dette vil skje er uklart. Austin møtte søndag med blant annet president Ashraf Ghani. Men den amerikanske forsvarsministeren ville etter besøket fortsatt ikke kommentere den mulige uttrekningen.

Opprørerne har på sin side advart om konsekvensene, dersom amerikanske myndigheter ikke overholder sin del av avtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: