reklame for smiaa
Menu
Ingenting tyder på at koronaviruset covid-19 er menneskeskapt eller genetisk modifisert på et laboratorium, konkluderer amerikansk etterretning. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

USAs etterretning: Koronaviruset er ikke menneskeskapt

Koronaviruset er ikke menneskeskapt eller genetisk modifisert, konkluderer amerikansk etterretning.

Av NTB | 30.04.2020 16:32:50

Medisin og helse: President Donald Trump og andre har antydet at viruset kan være menneskeskapt og komme fra et laboratorium i Wuhan, den kinesiske byen der det først ble påvist og tok liv.

Dette foreligger det ingen beviser for, konkluderer amerikansk etterretning.

Det undersøkes fortsatt om viruset oppsto som følge av en ulykke på et laboratorium eller gjennom kontakt med dyr, opplyser kontoret til USAs øverste etterretningssjef, Mike Dempsey, som koordinerer virksomheten til landets 16 ulike etterretningsorganisasjoner.

– Vi vil fortsette å undersøke all informasjon og etterretning grundig for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter kontakt med smittede dyr, eller om det var et resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan, heter det videre.

– Mer og mer får vi høre den historien, sa Trump, og utenriksminister Mike Pompeo fulgte opp.

– Det faktum at vi ikke kjenner svaret, at Kina ikke har delt svaret med oss, er etter min mening svært, svært talende, sa Pompeo.

Wuhan Institute of Virology er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har drevet banebrytende forskning, blant annet på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker.

Kinesiske myndigheter avviser påstandene om at koronaviruset oppsto på dette laboratoriet som «grunnløse og fabrikkerte».

– Etterretningssamfunnet slutter seg til den brede vitenskapelige enigheten om at covid-19-viruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert, heter det i en kunngjøring.

Trump kommenterte tidligere i måneden en påstand som er hyppig spredt via sosiale medier, om at koronaviruset ble framstilt med overlegg på et kinesisk laboratorium.

Pompeo har krevd at Kina slipper utenlandske eksperter inn på laboratoriet «slik at vi med sikkerhet kan fastslå hvor viruset oppsto».

(©NTB)

Flere nyheter: