reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Abbott Laboratories står bak en av de nye hurtigtestene som er godkjent i USA. Illustrasjonsfoto: Carlos Osorio / AP / NTB scanpix

USA vil koronateste én million i måneden

USA har utviklet nye hurtigtester for koronavirus. Målet er å gjennomføre én million tester per måned og gradvis gjenåpne samfunnet.

Av NTB | 18.04.2020 02:02:28

Vitenskap og teknologi: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet Food and Drug Administration (FDA) at hurtigtesten som tidligere er godkjent, vil kunne gjennomføres av folk selv med en bomullspinne i nesen, slik at helsepersonell ikke behøver være involvert. På pressekonferansen fredag sa president Donald Trump at 5,5 millioner slike tester skal sendes ut til delstater de kommende ukene. En stor utfordring vil være kapasitet, personell og utstyr til å analysere testene.

– Vi jobber med delstatene for å få frigjort fullt potensial og gjennomføre opptil én million tester per måned, sier doktor Birx.

Det felles budskapet fra Birx og visepresident Mike Pence og doktor Anthony Fauci, USAs fremste smittevernekspert, er at det snart vil være tilstrekkelig testkapasitet i USA til å starte gradvis gjenåpning av samfunnet.

I Sør-Korea er det et økende antall tidligere smittede personer som virker som de har fått covid-19 igjen. Myndighetene i landet har meldt at minst 163 pasienter har testet positivt igjen for viruset etter først å ha blitt friskmeldt etter én sykdomsrunde.

– Vi er nødt til å være ydmyke og beskjedne og innrømme at vi ikke vet alt om covid-19, sier Fauci.

På pressebrifingen sa doktor Deborah Birx, lederen for presidentens kriseteam, at de offentlige helsemyndighetene i arbeidsgruppen har sett på ulike tester som er tilgjengelige, inkludert antistoff- og serologitester. Birx oppfordrer delstatene til å gi innspill om hva de trenger.

Fauci poengterte at det er rimelig å tro at en person som har utviklet antistoffer mot viruset har hatt infeksjonen i kroppen og nå er beskyttet. Men han understreket at forskerne ikke er sikre på hvor lenge den beskyttelsen varer.

(©NTB)

Flere nyheter: