Menu
USAs president Joe Biden bekrefter at landet skal sende avanserte rakettsystemer til Ukraina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

USA vil gi rakettsystemer til Ukraina – men ikke de mest langtrekkende

USA skal sende flere rakettsystemer til Ukraina, bekrefter president Joe Biden. Samtidig står han fast på at våpnene ikke skal brukes mot russisk territorium.

Av NTB | 01.06.2022 09:31:21

Politikk: I en kronikk i New York Times skriver presidenten at han har besluttet at USA skal gi Ukraina «flere avanserte rakettsystemer og ammunisjon som skal gjøre dem i stand til å gjennomføre mer målrettede angrep på slagmarken i Ukraina.»

Biden er tydelig på at rakettene skal brukes for å angripe russiske mål på ukrainsk territorium. Spørsmålet om hvorvidt man skal gi Ukraina våpen som de kan bruke mot mål i Russland har vært kjernen i debatten.

– Vi oppfordrer ikke Ukraina til å angripe utenfor sine egne grenser, og setter dem heller ikke i stand til det. Vi vil ikke forlenge krigen bare for å påføre Russland smerte, skriver presidenten.

Biden viser til at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at krigen kun kan avsluttes fullstendig med diplomati.

– Hver forhandling gjenspeiler fakta på bakken. Vi har vært raske med å sende en betydelig mengde våpen og ammunisjon til Ukraina, slik at landet kan kjempe på slagmarken og befinne seg i den sterkest mulige posisjonen ved forhandlingsbordet, skriver Biden i kronikken.

– Vladimir Putin forventet ikke at vi skulle være så samlet og sterke i vårt svar. Han tok feil. Om han forventer at vi vil falme eller bli splittet i de kommende månedene tar han like feil, avslutter Biden.

Dette systemet har en rekkevidde på rundt 80 kilometer. USA har besluttet å ikke sende rakettsystemer med lengre rekkevidde. Det er heller ikke klart hvor mange systemer USA skal sende.

USA kommer ikke til å forsyne Ukraina med det såkalte ATACMS-systemet, som har en rekkevidde på 300 kilometer. Dette våpenet ville gjort det teoretisk mulig for Ukraina å angripe flere russiske storbyer, samt flyplasser som brukes av Russland til å angripe landet.

Presidenten legger til at han ikke frykter bruk av atomvåpen i krigen i Ukraina, selv om han kaller Kremls periodevise trusler om atomvåpenbruk «farlig og ekstremt uansvarlig.»