Menu
USAs president Joe Biden. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

USA varsler sanksjoner mot utbryterregioner i Øst-Ukraina

USA varsler sanksjoner mot de to utbryterregionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina etter at Russland anerkjente dem som selvstendige stater.

Av NTB | 21.02.2022 22:00:12

Krig og konflikter: Sanksjonene vil ikke rette seg mot Russland, men mot de prorussiske separatistene som kontrollerer Donetsk og Luhansk. Russlands president Vladimir Putin erklærte den russiske anerkjennelsen av de to som selvstendige stater mandag kveld.

USAs president Joe Biden vil utstede en ordre om å forby nye investeringer, handel og finansiering fra amerikanske personer til, fra eller i de to regionene, ifølge pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus.

– Ordren vil gi myndighet til å innføre sanksjoner mot enhver person som har til hensikt å operere i disse områdene av Ukraina, sa Psaki.

Hun la til at disse sanksjonene står ved siden av bredere sanksjoner fra Vesten som står klare i tilfelle Russland invaderer Ukraina.

Biden har mandag kveld hatt en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som varte i omtrent 35 minutter, i etterkant av erklæringen om anerkjennelsen. Biden har også ringt til Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Også EU varsler sanksjoner mot «individer involvert i den ulovlige handlingen som anerkjennelsen er», heter det i en uttalelse fra unionen.

(©NTB)

Flere nyheter: