Menu
Hongkong-aktivist Joshua Wong, avbildet på banner her (til høyre), risikerer livstidsdom etter å ha blitt siktet for oppvigleri i henhold til en ny sikkerhetslov. Foto: Vincent Yu / AP / NTB

USA truer med sanksjoner etter massepågripelser i Hongkong

FN er sterkt kritiske og USA truer med sanksjoner etter pågripelsen av de 53 aktivistene og opposisjonelle i Hongkong onsdag.

Av NTB | 07.01.2021 15:53:28

Krig og konflikter: Onsdag gikk over 1.000 politibetjenter til storstilt aksjon mot over 50 fremstående opposisjonelle, inkludert en amerikansk borger.

De opposisjonelle er siktet for oppvigleri med hjemmel i en ny sikkerhetslov fra i fjor. Siktelsene åpner for livstidsdommer i fengsel.

– Gårsdagens arrestasjoner var de siste i en serie pågripelser knyttet til fundamentale rettigheter, inkludert retten til forsamlingsfrihet, la hun til.

Hun kritiserte også den nye sikkerhetsloven, som hun sier blir misbrukt mot personer som deltar i legitime politiske aktiviteter.

– Vi understreker at retten til å delta i offentlige prosesser, enten direkte eller gjennom folkevalgte representanter, er en fundamental rett i folkeretten og i Hongkongs rettssystem, sa Throssel.

– USA vil ikke stå passivt og se på mens folket i Hongkong lider under kommunistisk undertrykking, sa Pompeo i en uttalelse sent onsdag.

– USA vil vurdere sanksjoner og andre tiltak mot alle og enhver involvert i å utføre dette angrepet på folket i Hongkong, la han til.

Blant de pågrepne er også den amerikanske borgeren og advokaten John Clancey. Clancey er ansatt i et firma som er kjent for å jobbe med menneskerettighetssaker.

– La meg være tydelig: USA tolererer ikke tilfeldige pågripelser eller trakassering av amerikanske borgere, sa Pompeo.

– Uttalelsen er et grovt overtramp mot normene som styrer forholdet mellom stater, sa talsperson for Kinas utenriksdepartement, Hua Chunying, som oppfordret USA til å slutte å blande seg i andre staters anliggende.

– Vi ser en minoritet i Trump-regjeringen som fortsetter å iscenesette denne siste galskapen. Samvittighetsløst tyner de ut sin siste periode ved å undergrave forholdet mellom USA og Kina for å tjene sine private interesser, la hun til.

24 år gamle Wong sitter allerede i fengsel der han soner en straff på 13,5 måneder. Dommen fikk han for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon utenfor hovedpolitistasjonen i Hongkong i juni i 2019. Onsdag ble Wongs bolig gjennomsøkt av politi, ifølge en melding på Wongs egen Twitter-konto.

Blant de andre pågrepne tilhører minst sju Hongkongs største opposisjonsparti.

– Dette er virkelig de lange knivers natt, det største enkeltangrepet mot demokratiet i Hongkong til nå, skriver Antony Dapiran, en advokat som har skrevet bøker om byens protestbevegelse, på Twitter.

Human Rights Watch sier at kinesiske myndigheter med denne storaksjonen har fjernet siste rest av demokrati i Hongkong.

– Vi er dypt bekymret over onsdagens pågripelser av 53 politiske aktivister, akademikere, tidligere folkevalgte, myndighetspersoner og advokater i Hongkong. Vi ber om deres øyeblikkelige løslatelse, sa FNs talsperson Liz Throssel i en uttalelse torsdag.

Også USA har kritisert pågripelsene, og utenriksminister Mike Pompeo truer nå med å innføre sanksjoner mot involverte personer og organisasjoner.

Uttalelsene til den avtroppende utenriksministeren falt ikke i god jord hos kinesiske myndigheter.

Blant de pågrepne onsdag var aktivisten Joshua Wong, som fra før soner en lengre fengselsdom i Hongkong. Han er nå også siktet for oppvigleri i henhold til den nye sikkerhetsloven.

(©NTB)

Flere nyheter: