Menu
USA har forsynt Saudi-Arabia med store mengder våpen og militært utstyr under den seks år lange krigen i Jemen. Bildet viser et angrep på en militærbase i den jemenittiske hovedstaden Sana tidligere denne måneden. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

USA står for mer enn en tredel av verdens våpeneksport

USA sto for mer enn en tredel av det globale våpensalget de siste fem årene. Mens amerikanerne ledet an i eksporten, var det Saudi-Arabia som importerte mest.

Av NTB | 15.03.2021 03:08:10

Politikk: USA sto for 37 prosent av det globale våpensalget mellom 2016 og 2020 og solgte våpen til 96 land. Halvparten av våpensalget var til Midtøsten, heter det i en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Det globale våpensalget holdt seg på noenlunde samme nivå i periodene 2011–2015 og 2016-2020, ifølge Sipri.

Betydelige eksportøkninger fra tre av verdens fem fremste eksportland – USA, Frankrike og Tyskland – ble i stor grad nullet ut av nedgang i salget fra Russland og Kina.

Særlig i Midtøsten og Sørvest-Asia økte våpenimporten. Nesten halvparten, 47 prosent, av de amerikanske våpensalgene gikk til Midtøsten. 24 prosent gikk til Saudi-Arabia, som økte importen med 61 prosent i perioden, ifølge Sipri.

Amerikanerne har forsynt Saudi-Arabia med store mengder våpen og militært utstyr under den seks år lange krigen i Jemen og har også bidratt med tankfly og etterretning. Etter sin inntreden i Det hvite hus har Joe Biden føyet USA inn i rekken over land som stanser våpeneksporten til saudiaraberne.

Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) anslår at over 112.000 mennesker er drept i krigen i Jemen. Over 3 millioner er drevet på flukt siden konflikten brøt ut, og FN kaller situasjonen i landet for den verste humanitære krisen i vår tid.

(©NTB)

Flere nyheter: