reklame for Sheiken Bowling
Menu
Christian Pulisic fikk et ublidt møte med den iranske keeperen Alireza Beiranvand like etter han satte inn 1-0. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

USA snøt Iran for historisk VM-avansement – uredd Pulisic avgjorde

USA og Iran skulle gjøre opp om en plass i VMs åttedelsfinale. Christian Pulisic ble matchvinner i amerikanernes 1-0-seier i en politisk ladet duell.

Av NTB | 29.11.2022 23:06:52

Religion og livssyn: Pulisic avsluttet et flott USA-angrep og satte inn 1-0 etter 38 minutter. Det gjorde han på en oppofrende måte og ble skadd i samme situasjon. Senere ble det kjent at Chelsea-profilen var sendt til sykehus på grunn av en skade i mageregionen.

– Jeg kan ikke si nok positive ting om Christian. Denne skaden er stressende for meg, og jeg tror jeg har mindre hår på hodet nå. Men vi tar det og går videre, sa USA-trener Gregg Berhalter etter kampen.

Med en hel omgang uten Pulisic gjorde Iran sitt for å få en utligning. En slik scoring ville tatt nasjonen videre for første gang i VM-historien, men den kom aldri.

USA møter Nederland i åttedelsfinalen og får med seg England til cupspillet fra gruppe B. Iran og Wales er ferdigspilte.

– Før pause fikk vi vist hva vi kan gjøre rent sportslig, mens vi i 2. omgang viste hva vi kan gjøre når vi er besluttsomme. Gutta kjempet og ga alt for å forbli ubeseiret før neste runde, sa Berhalter.

Helt siden trekningen av turneringen ble gjort i april, har denne kampen lyst opp som et møte med noe ekstra i. Før avspark hadde det heller ikke blitt færre politiske overtoner. Tirsdagens kamp var kun den tredje mellom de to nasjonene som deler mer enn 40 år med uenigheter og konflikter etter revolusjonen i Iran i 1979. Forrige kamp mellom dem var i 2000.

Iran spilte en svak første omgang uten nesten et angrep. Det var fortjent at USA ledet 1-0, og Timothy Weah var centimeter unna å legge på til 2-0, men han ble avvinket for offside.

Iran så bedre ut i annen omgang, men USA hadde relativt god kontroll. Iranerne manglet spissen Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord) på grunn av karantene for gule kort.

Etter 98 minutter var Iran nærmere enn noen gang tidligere i kampen. Ballen var løs, men det iranske angrepet fikk ikke avsluttet skikkelig. Mehdi Taremi fikk en hånd på skulderen, men spillet ble vinket videre.

Emblemet i det iranske flagget består av fire kurver og et sverd som representerer ordene «Det er ingen gud utenom Gud».

Iran reagerte ved å beskylde USA for å fjerne Gud fra flagget og sa at behandlingen av flagget er i strid med reglene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

På Al Thumama stadion i Doha var stemningen også fylt av andre utenomsportslige saker før tirsdagens oppgjør. Utenfor stadion var det smilende fans fra begge nasjoner som minglet og tok bilder med hverandre. Det var også trakassering av iranske kvinner, som det også har vært under Irans tidligere kamper i mesterskapet.

Spenningen mellom nasjonene blusset opp i helgen. Til støtte for demonstrantene i Iran viste USAs fotballforbund en kort stund søndag Irans flagg i sosiale medier uten Den islamske republikkens emblem. På Twitter-kontoen og Facebook-kontoen til forbundet USFF, der lagene i USAs gruppe presenteres, ble det iranske flagget vist kun med sine farger i grønt, hvitt og rødt.

(©NTB)