Menu
USAs president Joe Biden bekrefter at landet skal sende avanserte rakettsystemer til Ukraina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

USA sender rakettsystemer til Ukraina

USA skal sende flere avanserte rakettsystemer til Ukraina, bekrefter president Joe Biden.

Av NTB | 01.06.2022 02:16:00

Politikk: I en kronikk i New York Times viser Biden til at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at krigen kun kan avsluttes fullstendig med diplomati.

– Hver forhandling gjenspeiler fakta på bakken. Vi har vært raske med å sende en betydelig mengde våpen og ammunisjon til Ukraina, slik at landet kan kjempe på slagmarken og befinne seg i den sterkest mulige posisjonen ved forhandlingsbordet, skriver Biden i kronikken.

– Derfor har jeg besluttet at vi skal gi ukrainerne flere avanserte rakettsystemer og ammunisjon som skal gjøre dem i stand til å gjennomføre mer målrettede angrep på slagmarken i Ukraina, skriver Biden videre.

Presidenten går ikke i detalj om hvilken type rakettsystemer det dreier seg om, men kort tid etter at kronikken ble publisert, uttalte en anonym amerikansk tjenestemann overfor journalister at det dreier seg om rakettsystemet Himars.

Dette systemet har en rekkevidde på rundt 80 kilometer. USA har besluttet å ikke sende rakettsystemer med lang rekkevidde.

– Disse systemene skal brukes av Ukraina for å slå tilbake russisk fremrykking på ukrainsk territorium, men de skal ikke brukes mot Russland, sier tjenestemannen.