Menu
Utenriksminister Mike Pompeo hevder USAs beslutning om å likvidere den iranske generalen Qasem Soleimani har bred internasjonal støtte. Foto: AP / NTB scanpix

USA sender 3.000 ekstra soldater til Midtøsten

Amerikanske tjenestemenn sier at USAs militære nærvær i Midtøsten vil bli forsterket med nesten 3.000 soldater etter USAs drap på en iransk general.

Av NTB | 03.01.2020 20:29:40

Krig og konflikter: Utplasseringen er godkjent av forsvarsdepartementet, melder flere nyhetsbyråer og TV-stasjonen CNN fredag kveld. Nyheten er ennå ikke offentliggjort av Pentagon.

Nyhetsbyrået AFP siterer en kilde som sier at det skal utplasseres opptil 3.500 ekstra soldater.

Soldatene kommer i tillegg til de rundt 700 soldatene som ble utplassert i Kuwait tidligere denne uken. Denne utplasseringen ble gjennomført etter at den amerikanske ambassaden i Bagdad ble stormet av iranskvennlige militssoldater og deres tilhengere.

Iran har truet med å gjengjelde angrepet.

De amerikanske forsterkningene reflekterer bekymring for et mulig iransk gjengjeldelsesangrep etter drapet på Soleimani, som var lederen for Revolusjonsgardens elitestyrke. Samtidig bryter beslutningen med president Donald Trumps stadige løfter om å trekke amerikanske soldater ut fra alle konflikter i Midtøsten.

Siden mai og fram til denne uken har Trump-administrasjonen sendt 14.000 ekstra soldater til Midtøsten. Det var i mai at USA for første gang anklaget Iran for å planlegge angrep mot amerikanske interesser.

Forholdet mellom Iran og USA har spisset seg til etter at USA trakk seg fra den internasjonale atomavtalen med Iran og innførte både gamle og nye sanksjoner mot landet.

Sanksjonene har hatt store konsekvenser for iransk økonomi og levekårene til den iranske befolkningen.

Sikkerhetssituasjonen i Midtøsten anses som kraftig forverret etter at et amerikansk droneangrep tok livet av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i Bagdad natt til fredag.

Trump har uttalt at det var han som beordret drapet på Soleimani. Samtidig hevdet han at den iranske generalen har drept og såret mange amerikanere, og at han planla å drepe mange flere. Kongressen ble ikke informert om droneangrepet.

(©NTB)

Flere nyheter: