Menu
Tilhengere av Bernie Sanders jubler under et valgmøte i Sioux City i Iowa. Mandag starter prosessen med å velge hvilken demokrat som skal bli Donald Trumps hovedutfordrer 3. november. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix

USA retter blikket mot Iowa – men riksrettssak forstyrrer

Demokrater som håper å bli USAs neste president, må slite hardt for oppmerksomheten i et valgår som ser ut til å bli alt annet enn normalt.

Av NTB | 03.02.2020 11:01:13

Politikk: Vanligvis får folkemøtene i Iowa all politisk oppmerksomhet ettersom de gir en kraftig pekepinn på hvem som blir med videre i kampen om Det hvite hus.

Men i år er situasjonen ikke som den pleier. Startskuddet for Demokratenes nominasjonsprosess sammenfaller med den avgjørende fasen i riksrettssaken mot president Donald Trump. I tillegg har kandidatene måttet konkurrere med en rekke andre store nyhetssaker, som det nye coronaviruset i Kina, konfliktopptrappingen mellom USA og Iran og Trumps nye Midtøsten-plan.

Allerede tirsdag, samtidig som resultatet fra Iowa er klart, har Trump dessuten varslet sin tale til nasjonen. Den vil han bruke til å innlede sin egen valgkamp, opplyser flere tjenestemenn i Det hvite hus til Politico.

Riksrettssaken i Senatet ventes å bli avgjort onsdag. Den har ikke bare fylt avisenes forsider, den har også tatt dyrebar tid fra tre senatorer, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar, som alle kjemper om å bli Trumps hovedutfordrer 3. november. Hvorvidt det har gitt kandidater som Joe Biden og Pete Buttigieg et forsprang, blir først klart natt til tirsdag norsk tid.

Kandidater som får 15 prosents oppslutning eller mer, får tildelt delegater til landsmøtet i juli. De som stemmer på kandidater som ikke greier sperregrensen, må gi stemmene videre til en annen og mer populær kandidat.

Frammøtet er svært viktig, og kandidatene har de siste dagene forsøkt å mobilisere ved å love helsereformer, bedre fordeling og kamp mot korrupsjon i Washington.

En meningsmåling som ble publisert søndag, gir Sanders en solid ledelse med 28 prosents oppslutning, mens Biden ligger på andreplass med 21 prosent. Men det kan være duket for overraskelser ettersom halvparten av velgerne har sagt at de ennå ikke har bestemt seg.

Målingen fra Emmerson College Polling viser også at Buttigieg og Warren havner på de neste plassene med henholdsvis 15 og 14 prosent. Målingen har en feilmargin på pluss/minus 3,3 prosent.

– Jeg mener helt klart at jeg er bedre egnet til å slå Trump enn noen av mine konkurrenter, gjentok Pete Buttigieg (38) gang på gang i TV-intervjuer og på valgmøter søndag.

Den tidligere ordføreren i den mellomstore byen South Bend har tidligere gjort gode målinger i Iowa, men den siste tiden er han forbigått av både Sanders og Biden – de to veteranene som til sammen har 80 års politisk erfaring, men som Buttigiegs tilhengere mener er for gamle til å bli USAs president.

Gjennomsnittsmålingen fra RealClearPolitics (RCP) for Iowa gir også Sanders størst oppslutning, med Biden på andreplass. Men på RCPs nasjonale måling ligger Biden først med 27,2 prosents oppslutning mot 23,5 prosent til Sanders, 15 prosent til Warren og 6,7 prosent til Buttigieg.

Fortsatt kjemper elleve personer om å bli Demokratenes presidentkandidat, som formelt vil bli utnevnt på partiets landsmøte i juli.

Valget i Iowa skjer i form av nesten 1.700 folkemøter som arrangeres på skoler, biblioteker og i kirker. Prosessen kan bli relativt kaotisk ettersom velgerne ikke skal fylle ut valgsedler, men i stedet stille seg i grupper basert på hvilken kandidat de stemmer på.

Alle kandidatene har i forkant av Iowa-valget reist på kryss og tvers i delstaten for å møte velgere ansikt til ansikt. Alle forsøker å overbevise om at de er den rette til å slå Donald Trump.

(©NTB)

Flere nyheter: