reklame for Utvik Autoservice
Menu
Et glass med Astra Zenecas koronavaksine fotografert under utprøvingen. Vaksinen er nå godkjent i Storbritannia. Foto: John Cairns / AP / NTB

USA regner med å godkjenne Astra Zenecas vaksine i april

Amerikanske myndigheter regner med å godkjenne den rimelige koronavaksinen utviklet av Astra Zeneca, den såkalte Oxford-vaksinen, i april.

Av NTB | 30.12.2020 21:23:07

Medisin og helse: Britiske myndigheter ga vaksinen grønt lys allerede onsdag.

Det er en rådgiver tilknyttet det amerikanske vaksineprosjektet Warp Speed som opplyser dette. Moncef Slaoui sier han regner med at utprøving og vurderinger vil være gjennomført tidlig i måneden.

– Flere titall millioner doser vil ha blitt produsert og dermed være tilgjengelige for bruk hvis dataene støtter en godkjenning, sier han.

– Jeg stiller ikke spørsmål ved beslutningen de har tatt. Når det er sagt, er det kravene i beslutningsprosessen vi har laget her i USA, jeg egentlig kan uttale meg om, fortsatte Slaoui.

Han håper også på en godkjenning av vaksinen utviklet av Johnson & Johnson i løpet av februar. Denne vaksinen skiller seg fra de øvrige ved at den bare krever en enkelt vaksinedose for å fungere godt.

– Ytterligere vitenskapelig informasjon om spørsmål knyttet til vaksinens kvalitet, sikkerhet og effektivitet ses på som nødvendig, heter det i en uttalelse fra EMA som gjengis av Reuters.

Flere land er i gang med vurderingen av vaksinen. En av fordelene med den er at den kan lagres, transporteres og håndteres i vanlig kjøleskapstemperatur. Den er dermed både billigere og enklere å bruke enn vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna.

Fra før er både Pfizer og Biontechs vaksine og den russiske Sputnik-vaksinen godkjent i Argentina.

Han antydet ikke at britene hadde presset gjennom en godkjenning, og understreker at den britiske legemiddeletaten MHRA tar avgjørelser på vitenskapelig grunnlag.

Astra Zeneca har også søkt om godkjenning i EU. Onsdag etterspurte imidlertid den europeiske legemiddeletaten EMA flere opplysninger fra selskapet.

I tillegg til Storbritannia ble Astra Zenecas vaksine onsdag også nødgodkjent i Argentina. Godkjenningen gjelder i første omgang for et år, opplyser landets legemiddeletat. Det er også planer om å produsere vaksinen lokalt i Argentina og Mexico.

(©NTB)

Flere nyheter: