reklame for Utvik Autoservice
Menu
USAs forhandler Marshall Billingslea, her under en pressekonferanse i Wien i juni, varslet tirsdag at USA og Russland i prinsippet er enige om å forlenge nedrustningsavtalen. Arkivfoto: Ronald Zak / AP / NTB

USA: Prinsipiell enighet om forlengelse av atomavtale med Russland

USA og Russland har en prinsipiell enighet om å forlenge den nye START-avtalen, som er den siste store avtalen om nedrusting av atomvåpen mellom landene.

Av NTB | 14.10.2020 03:37:58

Krig og konflikter: Ny Start-avtalen trådte i kraft i 2011 og utløper i februar 2021. Avtalen er den siste store avtalen om nedrusting av atomvåpen mellom landene.

– Vi er faktisk villige til å utvide Ny Start-avtalen for en tidsperiode forutsatt at de til gjengjeld går med på en begrensning, å fryse sitt atomvåpenarsenal, sier USAs forhandler Marshall Billingslea.

– Vi oppfatter at det er en prinsipiell enighet på aller høyeste nivå mellom våre to regjeringer, sier han videre.

Billingslea avbrøt en tur til Asia forrige uke for å møte sin russiske motpart i forhandlingene, viseutenriksminister Sergej Rjabkov, i Helsingfors etter antydninger om muligheter for kompromiss.

USA har hatt som mål å inkludere Kina i nedrustningsavtalen. Kina har et atomprogram i rask vekst, men som fortsatt er betydelig mindre enn USA og Russland, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Alt vi blir enige om med Russland må være i et format og innenfor et rammeverk som tillater oss å utvide ordningen til å omfatte kineserne når de om sider kommer til forhandlingsbordet, sier Billingslea.

– Det er et uakseptabelt forslag, sier Rjabkov.

– Hvis amerikanerne er enig i dokumentene som vi har overlevert dem, kunne en avtale ha blitt inngått allerede i morgen, sier Rjabkov videre.

– Men med så mye uenighet, kan jeg ikke se for meg på hvilket grunnlag våre kolleger i Washington fremlegger slike teorier, la han til overfor det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Russland må fortsatt gi en siste godkjenning av avtalen, men Moskva må vise en politisk vilje til å gjennomføre, sier Billingslea.

Men Russland avviser det amerikanske kravet om midlertidig frysing av det russiske atomvåpenarsenalet.

(©NTB)

Flere nyheter: