reklame for smiaa
Menu
I dette bildet fra 31. juli tar en gråtende Romelia Navarro farvel med sin ektemann, Antonio, like før han dør med koronasmitte på St. Jude Medical Center i Fullerton i California. Han er en av 300.000 amerikanere som har dødd i koronapandemien. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB.

USA passerte 300.000 koronadødsfall

USA passerte mandag 300.000 koronarelaterte dødsfall, samtidig som den første vaksinesprøyten ble satt i den største vaksinasjonskampanjen i landets historie.

Av NTB | 14.12.2020 22:23:12

Medisin og helse: USA har nå registrert 306.623 koronarelaterte dødsfall, viser Worldometers oversikt. Også oversikten til Johns Hopkins-universitetet viser at USA har passert 300.000 dødsfall.

Universitetet får sine tall direkte fra helsemyndighetene, men understreker at det reelle dødstallet kan være høyere siden dødsfall ikke ble registrert korrekt i starten av pandemien.

Antallet koronaofre er dermed på høyde med befolkningen i byer som St. Louis og Pittsburgh.

Dette er omtrent fem ganger så mange som antallet amerikanere som ble drept under Vietnam-krigen. Dødstallet tilsvarer også ett 11. september-angrep hver dag i 100 dager.

– Tallet er svimlende høyt, sier USAs fremste smittevernrådgiver Anthony Fauci.

Det tok fire måneder før antall ofre for pandemien nådde 100.000, men med kaldere vær i månedene framover er det anslått ytterligere 100.000 koronarelaterte dødsfall innen slutten av januar.

– Det kan sammenlignes med å stå på stranda og prøve å håndtere en tsunami, sier Leon Kelly, som tar seg av både døde og levende i El Paso der han jobber på et likhus og i folkehelsemyndighetene.

Folkehelseforskeren Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins-universitetet sier dødstallet reflekterer en «ekstraordinær svikt» i håndteringen av pandemien. Hun sammenligner innsatsen mot viruset med den kraftige mobiliseringen etter terrorangrepene 11. september 2001.

Nuzzo frykter hvordan utviklingen vil bli i ukene framover.

– Vi er på vei inn i kanskje den verste perioden. Det vi hadde i vår, er endret, med utmattelse, politisk motstand og tap av samarbeidsviljen vi hadde som gjorde at folk tok sin del av ansvaret, sier Nuzzo.

USA står for nesten 1 av 5 av verdens koronadødsfall. Det er nå flere enn 109.000 innlagte på sykehus med koronasykdom – langt flere enn i april, da rundt 60.000 var innlagt på det meste.

Selv om USA gikk i gang med vaksineringen av helsearbeidere mandag, er det ventet at dødstallene vil stige kraftig i tiden framover.

– Det at vi bare kan godta 3.000 dødsfall om dagen som noe dagligdags, viser at vi feiler moralsk, sier hun.

(©NTB)

Flere nyheter: