Menu
USA øker tollen på Airbus-fly til 15 prosent. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Trump øker tollen på Airbus-fly

Amerikanske myndigheter øker tollen på fly fra den europeiske flyprodusenten Airbus fra 10 til 15 prosent.

Av NTB | 15.02.2020 01:31:29

Økonomi og næringsliv: Tolløkningen trer i kraft 18. mars og er del av en langvarig handelsstrid mellom USA og flyprodusenten, melder USAs kontor for handelspolitikk (USTR) fredag.

Kunngjøringen kom få dager etter at president Donald Trump sa at det var på tide med en alvorsprat om handelsavtalen med EU.

I oktober i fjor innførte Trump toll på 25 prosent på en rekke europeiske produkter som gjengjeldelse for europeiske subsidier til Airbus.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har konkludert med at EUs subsidier til Airbus er ulovlige, og organisasjonen har gitt USA lov til å slå tilbake med økte tollsatser på europeiske varer for å hente inn om lag 7,5 milliarder dollar i erstatning.

Den siste utvikling i saken er en justering fra USTR av tidligere tolløkninger, inkludert en 10 prosent tollsats på fly og 25 prosent på vin, whisky, ost og oliven fra flere land.

WHO har i en lignende sak om den amerikanske flyprodusenten Boeing, Airbus’ argeste konkurrent, gitt EU medhold. EU har så langt ikke fått innvilget retten til å øke tollsatsene.

(©NTB)

Flere nyheter: