Menu
En sykepleier med en pasient som ble skadd i rakettangrepet mot et kjøpesenter i byen Krementsjuk i Poltava-regionen i Ukraina i slutten av juni. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB

USA og Verdensbanken gir Ukraina 1,7 milliarder dollar i støtte

For å sikre at Ukraina kan betale lønninger til helsearbeidere og drifte viktige tjenester, får landet 1,7 milliarder dollar i støtte fra USA og Verdensbanken.

Av NTB | 12.07.2022 17:30:46

Medisin og helse: Beløpet tilsvarer drøyt 17 milliarder kroner. I en uttalelse tirsdag skriver USAs statlige bistandsorganisasjon USAID at pengene skal avhjelpe det akutte budsjettunderskuddet som har oppstått i Ukraina som følge av «den brutale angrepskrigen» til Russlands president Vladimir Putin.

Mange helsearbeidere har forlatt Ukraina som følge av krigen. Flere sykehus har måttet stenge, mens andre sykehus er blitt bombet. Helsearbeidere som er igjen i landet, jobber under svært vanskelige forhold.

Ukrainas helseminister Viktor Ljasjko sier at det for hver måned som går, blir vanskeligere å betale lønningene til helsearbeiderne,

– 1,7 milliarder dollar er ikke bare en ny økonomisk støtte, det er en investering som fører oss et skritt nærmere seier, sier han.

USAID har til nå gitt 4 milliarder dollar i budsjettstøtte til den ukrainske regjeringen. Pengene er blant annet blitt brukt til å sikre at sykehus og skoler fortsatt har strøm og tilgang på gass, i tillegg til å betale lønninger til offentlig ansatte.