reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det sørvestlige USA og deler av Mexico har de siste tiårene opplevd den verste tørken siden 800-tallet. Dette bildet er fra Lake Oroville i California, der vannstanden er rekordlav. Foto: AP / NTB

USA og Mexico har opplevd tusenårstørke

Tørken det sørvestlige USA og deler av Mexico har opplevd de to siste tiårene, er den verste på minst 1.200 år, ifølge forskere.

Av NTB | 15.02.2022 00:11:20

Vær: Over 40 prosent av tørkens intensitet kan tilskrives menneskeskapt global oppvarming, ifølge en studie utført ved University of California i Los Angeles, omtalt i Nature Climate Change.

California og andre delstater vest i USA har det siste tiåret opplevd økende grad av vannmangel, og verken regn eller snøfall har kunnet forhindre dette.

Fjoråret var spesielt tørt, og rundt 95 prosent av det vestlige USA opplevde da tørke, viser en oversikt fra myndighetene.

Ifølge forskerne vil tørken fortsette i minst et par år til, trolig lenger.

Vannstanden i to av Nord-Amerikas største vannreservoarer, Lake Mead og Lake Powell, var sist sommer lavere enn på 100 år.

Tidligere forskning har konkludert med at årene 2000 til 2018 trolig var den nest verste tørkeperioden siden år 800, bare overgått av en periode på slutten av 1500-tallet.

(©NTB)

Flere nyheter: