reklame for Sheiken Bowling
Menu
Syrias president Bashar al-Assad fotografert sammen med kona Asma etter at opprørere er drevet bort fra en forstad utenfor Damaskus i august 2018. Arkivfoto: Syrian Presidency Facebook Page via AP / NTB scanpix

USA med nye sanksjoner mens Syrias økonomi er i fritt fall

USAs sanksjoner rammer både kona til Syrias president og vanlige syrere som får stadig mindre å rutte med, og som frykter at framtiden bare blir verre.

Av NTB | 17.06.2020 16:34:49

Politikk: – Vi ser for oss mange flere sanksjoner, og vi vil ikke stanse før Assad og hans regime stanser sin unødvendige og brutale krig mot det syriske folket, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo i en uttalelse onsdag.

Han kaller sanksjonene for begynnelsen på en vedvarende kampanje med økonomisk og politisk press som skal frata Assad-regimet inntekter og støtte «som brukes til å føre krig og begå masseovergrep mot det syriske folk».

Kunngjøringen kom samtidig som loven Caesar Act trådte i kraft. Den ble vedtatt av Kongressen i fjor og åpner for straffetiltak mot selskaper som gjør forretninger med Assad-regimet.

– Prisene på mat og basisvarer har skutt i været, noen av dem har økt med over 60 og 70 prosent, noe som er mer enn hva forbrukerne har råd til, sier Yasser Ammar, som er ansatt i et statseid selskap i Damaskus.

– Markedene er nå uten kunder. Lønningene våre er de samme, mens prisene stiger konstant, og mange varer har forsvunnet fra innkjøpslistene, selv for rike mennesker, sier Ammar til nyhetsbyrået DPA.

Tidligere onsdag ble verdien på det syriske pundet nedskrevet med 44 prosent av landets sentralbank. På svartemarkedet i Damaskus må folk nå betale 2.700 pund for 1 dollar. I Aleppo er kursen enda høyere.

Før krigen startet i 2011, var vekselkursen 50 syriske pund mot 1 dollar.

Det er frykt for at devalueringen vil føre til en betydelig økning i prisene på importerte materialer, som blir subsidiert av den syriske regjeringen.

Pompeo hevdet i sin uttalelse at Asma al-Assad med støtte fra sin ektemann og familie er blitt en av Syrias mest notoriske krigsprofitører.

De amerikanske sanksjonene rammer ikke bare selskaper som er involvert i militære aktiviteter i Syria, men også landets olje- og gassvirksomhet, samt byggebransjen, noe som vil ramme selskaper og land som ønsker å investere i gjenoppbyggingen av Syria.

– Syria gjennomgår en tid med store omveltninger. Ingen som er involvert i konflikten, bør anta at de har tiden på sin side. Ingen bør være sikre på at det vil finnes bedre muligheter lenger framme, sa den norske FN-diplomaten, som mener at det må mer til enn forhandlinger om en ny grunnlov for å få slutt på syrernes lidelser. Alle parter, både syriske og utenlandske, må bidra, understreket han.

Samtidig har det brutt ut protester i byene Sweida, Daraa og Idlib.

Den norske FN-diplomaten har sagt seg villig til å gjenoppta forhandlingene om en ny grunnlov i slutten av august. Arbeidet er blitt satt på vent grunnet koronapandemien.

Eksperter mener at USAs sanksjoner kommer til å gjøre livene enda vanskeligere for vanlige syrere, hvorav over 80 prosent lever i fattigdom som følge av krig og en nedkjørt økonomi.

De siste dagene er den økonomiske krisen blitt forverret i påvente av de amerikanske sanksjonene.

Første runde med sanksjoner retter seg mot 39 personer og virksomheter, deriblant Assads kone Asma, som leder en rekke syriske veldedighetsorganisasjoner. Det er første gang hun rammes av amerikanske sanksjoner. De innebærer at hun ikke lenger få tilgang til verdier hun eventuelt har i USA.

FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, ga et dystert bilde av situasjonen da han denne uka talte til FNs sikkerhetsråd. Syria befinner seg midt i et økonomisk sammenbrudd, som forverres av koronapandemien og bankkrisen i nabolandet Libanon, fastslo han.

Verdens matvareprogram (WFP) advarer om at 9,3 millioner syrere ikke har sikker tilgang på mat, og at ytterligere 2 millioner risikerer å havne i samme situasjon, ifølge FNs egen nettside.

(©NTB)

Flere nyheter: