Menu
To amerikanske og en britisk soldat ble i forrige uke drept i et rakettangrep mot en av basene til den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak. Nå forlater koalisjonen tre baser i landet. Foto: AP / NTB scanpix

USA-ledet koalisjon forlater baser i Irak

Den USA-ledede koalisjonen mot IS begynner tilbaketrekningen fra tre baser i Irak, opplyser amerikanske forsvarskilder.

Av NTB | 17.03.2020 17:01:45

Krig og konflikter: Ifølge kildene vil koalisjonen trekke seg helt ut av Qaim-basen nær grensa til Syria og to baser i Qayyarah og Kirkuk i Nord-Irak.

– Koalisjonen regrupperer sine styrker fra noen få mindre baser, bekrefter talsperson Myles Caggins.

Flere av de 300 amerikanske soldatene som har vært stasjonert i Qaim, har alt forlatt basen, mens de to andre basene skal forlates innen utgangen av april, ifølge kildene.

Noen av soldatene skal stasjoneres i Syria, mens andre skal overføres til andre baser i Irak og til nabolandet Kuwait.

11. mars ble to amerikanske og en britisk soldat drept og 14 andre soldater såret i et tilsvarende rakettangrep mot Taji-basen rett nord for Bagdad.

Noen dager senere ble tre koalisjonssoldater og et ukjent antall irakiske soldater såret i et nytt angrep mot den samme basen.

Militsen er imidlertid innlemmet i de irakiske sikkerhetsstyrkene og tre irakiske regjeringssoldater, to politimenn og en sivil ble ifølge det irakiske forsvaret drept i flyangrepene.

I helgen ble den irakiske hæren, USA og de øvrige landene i koalisjonen bedt om å avstå fra å svare på rakettangrep uten at den irakiske regjeringen gir sin tillatelse til dette.

Tirsdag morgen ble en irakisk militærbase der spanske koalisjonsstyrker er stasjonert, angrepet med Katjusja-raketter, men det er ikke meldt om drepte.

USA anklaget den iranskstøttede militsgruppa Kataib Hizbollah for å stå bak angrepene og gjennomførte i forrige uke flyangrep mot flere mål som angivelig kunne knyttes til dem.

(©NTB)

Flere nyheter: