Menu
USA lar ikke-essensielle medarbeidere ved landets konsulat i Almaty, Kasakhstans største by, forlate landet. Det har vært stor uro i landet de siste dagene, og flere vestlige land har bedt om at situasjonen roes ned. Foto: Vladimir Tretjakov / AP / NTB

USA lar konsulatansatte forlate Kasakhstan

USA lar ikke-essensielle medarbeidere ved landets konsulat i Almaty forlate Kasakhstan. Samtidig har Tyskland angivelig avgjort å stanse våpensalg til landet.

Av NTB | 08.01.2022 10:44:21

Krig og konflikter: Alle ikke-essensielle medarbeidere ved generalkonsulatet, samt familiene til alle ansatte, kan forlate landet, heter det i en oppdatering fra det amerikanske utenriksdepartementet.

– Demonstrasjoner, protester og streiker kan forekomme. Slike hendelser kan utvikle seg raskt og uten forvarsel. Det fører ofte til forstyrrelser for trafikk, transport, kommunikasjon og andre tjenester, og slike hendelser har potensial til å bli voldelige, skriver departementet.

Videre heter det at amerikanske statsborgere i landet bør være klare over at uroen i landet kan gå hardt ut over konsulatets evne til å tilby konsulære tjenester. Den amerikanske ambassaden ligger i hovedstaden Nur-Sultan.

Kasakhstans sikkerhetsstyrker har brukt tåregass, sjokkgranater og køller, og det er også skutt med skarpt mot menneskemengder.

Innenriksdepartementet i landet opplyste fredag at 26 «væpnede kriminelle» er drept, mens over 3.000 er pågrepet. 18 medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal også være drept og over 700 er ifølge departementet såret.

President Kassym-Jomart Tokajev ba fredag sikkerhetsstyrkene skyte for å drepe, om ikke opptøyene roer seg ned.

– De som ikke overgir seg, vil bli eliminert, sa han i en TV-sendt tale.

Fredag opplyste en talsmann for forsvarsdepartementet i Moskva at CSTO-soldatene i samarbeid med lokale styrker hadde tatt kontroll over flyplassen i Almaty, der trafikken tidligere i uka ble hindret av demonstranter.

Ifølge russiske nyhetsbyråer var alle offentlige bygninger i Kasakhstan fredag tømt for demonstranter, men lokale medier meldte i morgentimene om lyd av skuddsalver ved Republikkplassen i Almaty og lik i gatene.

USA har reagert på den russiske involveringen.

– Jeg mener at en av lærdommene fra nyere historie, er at når russerne først er i huset ditt, kan det iblant være veldig vanskelig å få dem til å dra, sa Blinken fredag.

– For meg ser det ut til at de kasakhstanske myndighetene og regjeringen har kapasitet til å håndtere disse demonstrasjonene på riktig vis, på en måte som respekterer demonstrantenes rettigheter og samtidig bevarer ro og orden. Det er ikke helt tydelig for meg hvorfor de føler de trenger hjelp utenfra, fortsatte han.

– Jeg er svært bekymret for de voldshandlingene vi nå ser i Kasakhstan, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB fredag.

– Situasjonen i Kasakhstan er fortsatt uavklart, det er mye vi ikke vet, men det er viktig at alle parter nå besinner seg og gjør det de kan for å unngå unødig voldsbruk og finne en demokratisk løsning på denne krisen, la hun til.

– Du tok besluttsomt sterke grep i et kritisk øyeblikk og roet raskt ned situasjonen, og du viste ansvar og pliktfølelse som politiker, het det fredag i en hilsen fra Xi til Tokajev, gjengitt av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Kina slutter også opp om de russiskledede styrkenes intervensjon i landet.

Krisen er den verste som relativt stabile og olje- og gassrike Kasakhstan har opplevd på flere tiår. Demonstrasjonene begynte som en protest mot et prishopp på flytende gass fra nyttår, men har etter hvert utviklet seg til et opprør mot landets autoritære ledere.

Tokajev ba tidligere i uka om bistand fra Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO), militæralliansen mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan, og få timer senere landet de første soldatene i Almaty.

Situasjonen har vekket vestlig bekymring. USA, Tyskland, Frankrike og EU er blant dem som har bedt om stans i voldshandlingene, og tyskerne har ifølge nyhetsbyrået DPA besluttet å stanse all våpeneksport til landet.

(©NTB)

Flere nyheter: