reklame for Utvik Autoservice
Menu
President Donald Trump utenfor Det hvite hus mandag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

USA kunngjør nye sanksjoner mot Iran

President Donald Trump sier USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran, angivelig i tråd med tidligere FN-vedtak.

Av NTB | 21.09.2020 22:38:00

Økonomi og næringsliv: Trump hevder nemlig at hans regjering håndhever en våpenembargo innført av FN, som Iran har brutt.

Sanksjonene ble hevet i tråd med den internasjonale avtalen om Irans atomprogram fra 2015. Trump trakk USA fra avtalen noen år senere, men mener likevel at USA kan bruke en mekanisme i avtalen til å gjeninnføre FN-sanksjoner.

Dette juridiske argumentet er blitt avvist av myndighetene i nesten alle verdens land, deriblant USAs europeiske allierte. Trump sier likevel at han forventer at europeiske land støtter opp om sanksjonene som er blitt innført mot 27 personer og enheter.

De 27 personene er i hovedsak ansatte i Irans forsvarsdepartement og atomenergiorganisasjon. I tillegg innføres nye sanksjoner mot Venezuelas president Nicolás Maduro, som har trappet opp sitt samarbeid med Iran.

De amerikanske sanksjonene innebærer at myndigheter, personer og selskaper i tredjeland kan bli straffet av USA for å samarbeide med iranerne som rammes av straffetiltakene.

Trump kunngjorde de nye sanksjonene mandag, samtidig som FN feiret sin 75-årsdag.

USA erklærte søndag at FNs sanksjoner mot Iran igjen var trådt i kraft. Storbritannia, Tyskland og Frankrike kom samme dag med en felles uttalelse der de slo fast at den amerikanske erklæringen ikke hadde noen juridisk virkning.

(©NTB)

Flere nyheter: