Menu
President Joe Biden har bedt regjeringen kjøpe 100 millioner flere doser av Johnson & Johnson-vaksinen. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

USA kjøper ytterligere 100 millioner vaksinedoser

President Joe Biden har bedt regjeringen kjøpe 100 millioner flere doser av Johnson & Johnson-vaksinen.

Av NTB | 11.03.2021 01:53:30

Medisin og helse: Det gir USA kapasitet til å nå målet om å vaksinere den voksne befolkning på 270 millioner innen mai.

Samtidig går landet trolig mot et vaksineoverskudd mot slutten av året, mens mange andre land sliter med å skaffe nok, påpeker nyhetsbyrået AP.

– Vi trenger mest mulig fleksibilitet. Det er en mulighet for at vi møter uforutsette utfordringer, eller at det er behov for en ny vaksineinnsats, sier Biden om avgjørelsen.

Han understreket samtidig USAs forpliktelse og bidrag med 4 milliarder dollar til Covax, det globale programmet som skal sørge for vaksinering i 92 lav- og mellominntektsland.

Biden sier at han vil kunngjøre neste fase i landets plan for å håndtere koronapandemien torsdag. Da holder han en tale for å markere ettårsdagen for nedstengningen i USA.

I tillegg er det bestilt nok doser til å dekke ytterligere 200 millioner dersom vaksinene fra AstraZeneca og Novavax blir godkjent for bruk i USA.

Det trengs kun én dose av vaksinen til Johnson & Johnson, og den bestillingen er dermed nok til ytterligere 100 millioner personer. Dosene blir etter planen levert i siste halvdel av året.

Det hvite hus sier Bidens førsteprioritet er å sørge for at USA har nok vaksiner, før myndighetene vurderer å dele dem med andre land.

– Dersom vi får et overskudd, kommer vi til å dele det med resten av verden, sier presidenten.

Selv før onsdagens bestilling hadde USA bestilt nok godkjente vaksiner for levering i midten av mai til å dekke alle voksne innbyggere. Det er dessuten bestilt nok doser til at i alt 400 millioner personer kan bli vaksinert innen slutten av juli. USA har omkring 330 millioner innbyggere.

(©NTB)

Flere nyheter: